Mineraller ve Faydaları

Kategori: Beslenme - Bu yazı 577 kez okunduYorum Yazın
Mineraller ve Faydaları

Vitaminler kadar vücudumuzun minerallerede ihtiyaçları vardır. Vücudun kendi kendine oluşturamadığı inorganik maddeler olan mineraller, vitaminler ile birlikte çalışarak vücutta en fazla ihtiyaç duyulan bölgelere etkin bir şekilde ulaşmalarını sağlarlar.Protein, kalsiyum, demir, magnezyum, bakır, potasyum, fosfor, krom, selenyum… Tüm bu mineraller ve oligo elementler ne işlere yararlar?Hangi besinlerde bulunurlar?Azı veya fazlası nelere neden olur? Bu mineralleri tüketirken nelere dikkat etmeliyiz? Değerli okuyucularımız bütün bu soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

PROTEİN

Protein günlük olarak cildimizin, tırnaklarımızın, saçlarımızın ve kas dokularımızın yenilenmesine destek olur. Aynı zamanda proteinler organizmanın fonksiyonları için de önemlidir; bizi hastalıklara karşı korur.

Proteinden zengin hayvansal besinler kırmızı et, balık, kabuklular, yumuşakçalar, yumurta, süt ve süt ürünleridir. Protein açısından zengin bitkisel kaynaklar tahıllar ve soya, mercimek, kuru fasulye, bezelye gibi sebzelerdir.

KALSİYUM

Kalsiyum, hayatı mız boyunca alma mız gereken, kemik sağlığı mız için vazgeçilmez bir kaynaktır. Kalsiyum aynı zamanda metabolizmanın iyi çalışmasını; aynı şekilde sinir ve kas hücrelerinin daha iyi olmasını sağlar. Bir diğer faydası da böbreklerin sağlıklı çalışmasında önemli bir rol oynaması dır.

DEMİR

Demir, vücudun iyi oksijen almasını ve birçok enzimin görevini görmesini sağlayan bir elementtir. Demir eksikliği kendini yorgunluk, ciltte solgunluk ve enfeksiyon tekrarları ile gösterir. Demirin azı gibi fazlası da zarardır.

MAGNEZYUM

Magnezyum kalp ritminin işleyişi açısından önemlidir. Aynı zamanda “anti-stres” minerali olarak bilinir ve sinir sisteminde aşırı duyarlılılığı azaltır. En çok çikolatanın içinde bulunan magnezyum kalp ve Şeker rahatsızlıkları için önemlidir.

BAKIR

Bakır organizmamızda kemiklerimiz, eklemlerimiz, kan ve karaciğerimiz için farklı seviyelerde etkilere sahip bir mineraldir. Çok dikkatli alınması gerekir; çünkü uzun süreli aşırı bakır takviyesi ciddi boyutta zehirlenmelere yol açabilir. Kollajen liflerinin üretiminde baş gösteren bakır kemik, kıkırdak ve tendonlarımızın sağlıklı olmasını sağlar. Bakır aynı zamanda hemoglobin üretiminde de önemli rol oynar

POTASYUM

Potasyum kas kasılmaları ve kalp hücreleri için en temel mineraldir. Aynı zamanda sinir sistemi ve düzenli kalp ritmi için de önemli bir mineraldir. Bunların yanı sıra böbreklerin ve glüsit metabolizma sının çalışmasında önemli rol oynar. Potasyum hipertansiyon, kalp krizi riski ve böbrek taşını önler. Birçok meyve ve sebze potasyum açısından zengindir.

FOSFOR

Beyin için en gerekli olmasıyla meşhur bir mineraldir. Varlığı, kemik ve dişlerimizin sağlığı için de önemlidir. Birbirinden fazla faydası bulunan fosfor, çok dikkatli bir şekilde alınması gereken bir mineraldir. Fosfor, hücrelerimizin neredeyse tüm kimyasal reaksiynlarında baş gösterir. Enerji üretimi açısından önemli rol oynar.
Şüphesiz bu sebepten ötürü, beynin sağlıklı çalışması için gerekli en önemli mineral olarak ün salmış tır.

KROM

Krom vücudumuzun farklı metabolizmalarında baş gösteren, belki de diğerlerine göre daha az bilinen bir oligo elementtir. Özellikle organizmanın kan Şekeri düzeylerinde önemli rol oynayan krom, kandaki kolesterol ve glukoz düzeylerini doğru bir şekilde kontrol ettiği için diyabetiklerde kan Şekeri ayarını düzenleme konusunda diyete yardımcı olarak kullanılabiliyor.

SELENYUM

Antioksidan özelliklere sahip bir oligo element olan selenyum, yaşlanmaya olduğu kadar, birçok kanser türüne de savaş açmanıza yardımcı olur. Bu oligo element bağışıklık sistemimizin korunmasına da destek olur. Tüm bunların yanı sıra tiroid bezlerinin çalışması ve testesteron (erkeklik hormonu) sentezinde de baş gösterir. Önemli olan alınan selenyumun dozudur.

Kaynak:estetiktr.net


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!