Karatay Diyeti Nedir ?

Kategori: Diyet & Fitness - Bu yazı 601 kez okunduYorum Yazın
Karatay Diyeti Nedir ?

Pastırmadan turşuya, tereyağından yumurtaya, kalori hesabı yapmayan Karatay diyeti gerçeğini merak ediyor musunuz? AktuelKadın.com Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay’ın kendi adını verdiği diyet planını sizlerle paylaşıyor.

Beslenme ile hücresel/hormonal fonksiyon bozuklukları arasındaki yakın ilişkiye odaklanan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, “Eğer kilo vermek ve verdiğiniz kiloda kalmak istiyorsanız; kilo verirken halsizlik, bitkinlik, isteksizlik ve yorgunluk hissetmeden, mutlu ve enerjik bir şekilde yaşamayı arzuluyorsanız; unutkanlık şikâyetlerinden kurtulmayı, düşüncelerinizin berraklaşmasını ve yaptığınız işe kolaylıkla konsantre olmayı hedefliyorsanız bu diyeti uygulayabilirsiniz” diyor.

Hayy Kitap’tan çıkan “Bilimsel Gerçeklerle Kilo Vermenin ABC’si / Karatay Diyeti” adlı kitapta bu diyetin diğer diyetlerden farkı şöyle anlatılıyor:

“Karatay Diyeti’nin diğer diyetlerden daha rahat uygulanabilir ve farklı olmasının temelinde, düşük glisemik indeksli besinlerin tüketilmesinin öne çıkması yatar.”

Glisemik indeks nedir?
Glisemik indeks (Gİ), herhangi bir yiyeceğin içinde bulunan karbonhidrat miktarına göre hesaplanır. Karbonhidrat içeren bir yiyecek kana geçtiğinde, kan şekerini yükseltme hızını gösterir.

Rafine edilmiş ve işlenmiş hazır yiyeceklerin glisemik indeksleri oldukça yüksektir.

Düşük glisemik indeksli besinlerin vücudumuza yararları nelerdir?
Gün boyunca kan insülini düşük kalır ve dalgalanma göstermediği için acıkma hissi olmaz. Uzun sürse tokluk hissedilir. Ara öğün olarak göbekte biriken yağı ve iç depolarımızı kullanırız. Yağlarımız depolanmaz, daha hızlı yıkılarak giderek azalır, karaciğer ve göbek yağımız erir ve göbek çevremiz incelir. Kilolarımızı rahatlıkla verir, tekrar geri almayız. İsteksiz, sinirli, sıkıntılı ve umutsuz duygular içinde olmayız. Kaslarımız erimez, su kaybımız olmaz. Karaciğerde biriken yağımız eridiği için, karaciğerimiz sağlığına kavuşarak normal çalışır. Metabolizmamızda yavaşlama olmaz, hızlı çalışır. Kan yağlarımız normalleşir, HDL yükselir, depo yağ şekli olan trigliseridler düşer. Bağırsaklar düzenli çalışır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!