Hamilelikte Düşükten Korunma

Kategori: Hamilelik - Bu yazı 775 kez okunduYorum Yazın
Hamilelikte Düşükten Korunma

hamilelikte düşük, gebelikte düşükler
hamilelikte düşükten korunma

Uzmanlara göre bir kez düşük yapmış bir kadının tekrar düşük yapma riski var. Özellikle bazı risk gruplarında olan kadınların tedavisi gerekiyor.İleri yaş en önemli düşük nedenlerinden biridir. En elverişli üreme çağı 20-34 yaş arasındaki dönemdir. Bu dönemin dışında gebeliklerin düşükle sonlanma şansı yüksektir.Önceden düşük yapmış olmasına rağmen normal ve doğumla sonlanan gebeliği olan kadınların normal bir hamilelik geçirme şansı daha yüksektir.

Yirminci gebelik haftası öncesi ve bebek 500 grama ulaşmadan önce gerçekleşen iki ve daha fazla sayıdaki düşük tekrarlayan düşükler olarak adlandırılır. Bu durum üreme çağındaki çiftlerin yüzde 2-5′inde çocuk sahibi olamamanın nedenidir. Çiftlerde büyük bir psikolojik çöküntüye ve anne adayının vücudunda tekrarlayan yıpranmalara neden olan bu durum değişik yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.

Düşük nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Anne yaşı:35 yaş üzerinde kromozomal anomalilerin olasılığı artması nedeniyle düşük riski de artmaktadır. 35-39 arası bu oran yüzde 20 iken 42 yaştan sonra bu oran yüzde 40′a çıkmaktadır.
  • Genetik faktörler: İlk 3 ayda olan düşüklerin yüzde 50’sinden kromozom anomalisi sorumlu iken ikinci 3 ayda bu oran yüzde 20′dir. En sık görülen kromozom anomalileri ise sayı anomalileridir.
  • Rahim içi yapışıklıklar:Geçirilmiş küretaj enfeksiyonlara bağlı olarak gelişir. Bunların dışında iyi düzenlenmemiş diyabet troid bezinin hastalıkları düşük nedenleri arasındadır.
  • Anatomik bozukluklar:Kadınların yüzde 0.1′inde doğumsal uterus (rahim) yapı anomalileri görülmektedir. Bunların çoğu gebeliğin ikinci 3 ayında rastlanan düşüklerdir.
  • Rahim ağzının yetersizliği:Tipik olarak gebeliğin ikinci üç ayında ağrısız olarak rahim ağzının açılması ve erken doğumla karakterizedir.
  • Enfeksiyon: Klamidya enfeksiyonları tüplerde tıkanıkların oluşmasına ve düşüklere yol açar. Mikoplazma enfeksiyonları da düşüğe yol açabilir. Tekrarlayan düşükleri olan hastalar enfeksiyon yönünden de kültürler alınarak değerlendirilmeli ve enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır.

Alıntı


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!