Çocuğunuzun konuşması anlaşılıyor mu?

Kategori: Bebek Bakımı / Çocuk Sağlığı - Bu yazı 581 kez okunduYorum Yazın
Çocuğunuzun konuşması anlaşılıyor mu?

Çocuğunuzun konuşması anlaşılıyor mu?

Çocukların, ailelere sevimli gelen konuşma bozukluklarına müdahale edilmemesi, ileride yanlış ses alışkanlıklarının oturmasına neden olabilir. Hangi yaş konuşma bozukluğuna müdahale için dönüm noktasıdır?




“Çocukların konuşmalarında yaptıkları hatalar ailelere sevimli gelebilir. Ancak, konuşması anlaşılmayan bir çocuk demek istediklerini anlatamadığında bu durum sıkıntı yaratabilir” diyen Amerikan Hastanesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Seda Atilla Şahin, çocukların konuşma bozukluklarıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

“Her ses o sesi oluşturmak için gereken kas ve koordinasyon geliştikçe repertuara katılır. Dolayısıyla sesler değişik zamanda üretilmeye başlar. “B”, “M” gibi sesler daha bebekken ortaya çıkabilirken “R”, “L” gibi sesler 6 yaşa kadar doğru üretilemeyebilir. Çocuklar söyleyemedikleri sesin yerine başka bir ses kullanabilirler veya kelimelerin bazı hecelerini eleyebilirler.

Dil ve konuşma bozuklukları uzmanının değerlendirmesiyle çocuğun hangi seslerde sorun yaşadığı belirlenir ve gereken terapi başlatılır.

Burada önemli olan, çocuğun söylemekte zorlandığı seslerin gelişimsel olarak üretmesi gereken sesler olup olmadığı, sesi üretmek için gerekli oral hareketi yapıp yapamadığı ve bu durumun çocuğun genel olarak konuşma anlaşılabilirliğini nasıl etkilediğidir.

4 yaş, konuşma anlaşılabilirliği açısından bir dönüm noktasıdır. Her ses doğru üretilmese de çocuğun konuşmasının tamamen anlaşılır olması beklenir. Doğru üretilmeyen seslerinse değerlendirilmesi önemlidir. Gelişimsel olarak üretilmesi beklenen bir ses yanlış dil alışkanlığı nedeniyle başka bir sesle değiştiriliyorsa, gecikmeden ve bu alışkanlık yer etmeden konuşma terapisi ile müdahale edip konuşma seslerini düzeltmek mümkündür.

Müdahale edilmediğinde yanlış ses alışkanlıklarının oturması, okuma ve yazma dönemi geldiğinde, söylerken değiştirilen sesleri yazarken ve okurken de değiştirme söz konusu olabilir. Yanlış alışkanlıklar yerleşmeden ve başka sorunlara neden olmadan bunların düzeltilmesi çok önemlidir.”


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!