Çocuğunuza “acıtmayacak” Demeyin

Kategori: Bebek Bakımı / Çocuk Sağlığı - Bu yazı 468 kez okunduYorum Yazın
Çocuğunuza “acıtmayacak” Demeyin

Çocuğunuza “Acıtmayacak” demeyin

Diş bakımının küçük yaşlarda başlaması gerektiğini söyleyen Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, çocuğu diş hekimine götürürken nasıl davranılması gerektiğini açıklıyor.



Çocuklarda ilk diş hekimi ziyaretinin çok önemli olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Ağız ve Diş Sağlığı Pedodonti Uzmanı Doç. Dr. Şule Kavaloğlu Çıldır, “Çocuğa acıtmayacak derseniz çocuğun aklına ağrı hissini getirmiş olursunuz. Diş hekiminin dişlerine bakmaktan başka hiçbir şey yapmayacağı konusunda çocuğunuza söz vermeyin. Bırakın çocuk, hekimini dinleyerek kendi izlenimleri ve hissettikleriyle üstesinden gelsin. Ayrıca çocuğunuzu diş hekimine götürürken kendi endişelerinizden dolayı muayene sonrası için çocuğunuza oyuncak, dondurma veya benzeri ödüller için söz vermeniz, onun farklı ve zor bir şeyle karşı karşıya olduğunu hissetmesine neden olur. Çocuğunuzun sizin korku ve endişelerinizi hissetmeden diş hekimine gelmesini sağlamalısınız” diyor.

Küçük yaşta çürükten korunmak gerekiyor
Çürük sıklığı konusunda son yapılan araştırmalara göre, çocuklarda çürük sıklığının özellikle 7-12 yaş arası çocuklarda yüzde 90’lara ulaştığını söyleyen Çıldır, bu nedenle, çocuğun gelecekteki ağız ve diş sağlığını ve en önemlisi genel sağlığını da koruyabilmek için çürükten koruyucu yöntemlerin uygulanmasını öneriyor ve alınacak önlemlerle ilgili şu bilgileri veriyor:

“Erken yaşta travma ya da çürük nedeniyle dişini kaybetmek zorunda kalan çocukların ileride diş dizilerinde oluşabilecek çapraşıklıkları önlemek adına da pedodonti önemli bir yer tuttar. İleriki yaşlarda oluşabilecek sağlık sorunlarının önlenmesi adına ailelerin çocuklarına özel tedavi ve yaklaşım sunan pedodonti uzmanlarını tercih etmeleri gerekir.

Pedodontistler, sadece mevcut olan diş ve dişeti hastalıklarının tedavisini gerçekleştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocukların çürük risk tayinlerini yaparak yeni bir çürük oluşumunu engellemek amacıyla her çocuğun kendisine özel, çürükten koruyucu uygulamalar sunar.

Her çocuğa standart çürükten koruyucu tedavi uygulanması her zaman başarılı sonuçlar vermeyebilir. Burada önemli olan çocuğun kendi diş yapısı, tükürük yapısı ve beslenme alışkanlıklarına uygun olan çürükten koruyucu uygulamaların belirlenerek uygulanması ve yine çocuğa özel olarak belirlenen aralıklarda düzenli olarak kontrollerinin yapılmasıdır. Küçük yaşta başlanan kişiye özel diş bakımı, çocuğun hem diş hekimi korkusunu yaşamaması hem de ileriki yaşlarda ağız ve diş sağlığı ile genel sağlığı açısından büyük önem taşır.”

 

Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!