Çocuğum Neden Başarısız?

Kategori: Bebek Bakımı - Bu yazı 2.095 kez okunduYorum Yazın
Çocuğum Neden Başarısız?

Çocuğum Neden Tembel ve Başarısız

Her gördüğünü taklit ederek öğrenmeye başlayan çocuklarının en yakınınki bulunan anne ve babalara ne kadar sorunluluk düşüyor.

Anne baba ne yaparsa yapsın bebekler de onları örnek alıp aynısını yapar.Televizyon ve bilgisayarda gereksiz vakit harcayan ebeveynlerin çocukları da onları örnek alıyor. Anlayacağınız armut uzağa düşmüyor yani..Anne babasıyla etkili vakit geçiremeyen, değer göremeyen çocuklar da onları taklit ederek bilgisayar ve televizyon başında vakit öldürüyor. Ve bundan hiç de sıkılmıyorlar.Hep onun adına “Yapan” sizseniz Bir bebek dünyaya geldiğinde kendi ihtiyaçlarını kendi karşılayamıyor. Annesine bağımlı olarak hayata başlıyor. Ancak bebeklikten çıkmaya başladığı aylardan itibaren çocuğa sorumluluk eğitimi verilmesi gerekiyor. Bu dönemden başarıyla çıkamayan anne baba, bebeğinin kendine bağımlı olarak yaşamasına sebep olarak en büyük kötülüğe neden oluyor.
Yetişme çağında aşırı koruyucu olunmadan çocuğun kendi yapabileceklerine izin verilmesi gerekmektedir. Düşen oyuncağını, emziğini, biberonu kendi alan, istediği eşyalarını gidip kendi getiren, bezini dolabından alıp hazır etmesi sağlanan bebekler tembelliğe düşmemekteler. Bebeklikten başlayarak sorumluluk duygusuyla büyüyen, uygun örnekleri de çevresinden gören çocuklar tembel olmamaktadırlar. Öğrenmedikleri tembelliği de ileriki yaşlarda uygulamamaktadırlar.

Aileler sadece tavizkâr tutumla değil, baskıcı ve mükemmeliyetçi yetiştirme tutumuyla da tembelliği öğretiyorlar. Çocuklarının ilgi ve yeteneklerini bilmeden, çocuk olduklarını ve oyunla öğrendiklerini unutarak zorla bir şeyler vermeye çalışıyorlar. Bıkan çocuk da işi tembelliğe vuruyor veya gerçekten yapamayınca bir zaman sonra özgüvenini de kaybederek “öğretilmiş çaresizliği” yaşamaya başlıyor. Çocuklara bebeklik döneminden itibaren oyun oynama izni vererek ve oyun ortamlarında sorumluluk sahibi yaparak tembellik ihtimalini önlemek mümkündür. Yatarken okunacak hikâyelerin sonlarını onlara ders verecek şekilde değiştirmek de çağın hastalığının önüne geçmek için iyi bir yoldur.

Yetiştirdiğimiz neslin iyi olması için kötü şeyleri nasıl engelleriz diye düşünmek yerine iyi şeyleri öğretmeye çalışmak, doğruya giden yol için en kolay yol olacaktır. “Tembelliği nasıl engelleriz?” sorusunun cevabı da evlatlarımıza küçük yaşlardan itibaren sorumluluk vermekte ve anne baba olarak kendi maddi manevi sorumluluklarımızı yerine getirmekte gizlidir.

(insanvehayat)


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!