5 Yaş Çocuk Psikolojisi Nasıl Olur?

Kategori: Çocuk Sağlığı - Bu yazı 900 kez okunduYorum Yazın
5 Yaş Çocuk Psikolojisi Nasıl Olur?

 

Çocuk psikolojisi konusunda anne ve babaların göz ardı ettikleri konularda, onları bilinçlendirmek psikanalitik psikoterapinin amaçlarından biridir.

Psikanaliniz genellikle yetişkinler için konuşma tedavisi olarak bilinir ancak bu oldukça yanlış bir bilgidir. Psikanalitik çalışmalarla çocuklarda ileride oluşabilecek psikolojik rahatsızlıkların erken tanı ile ilerlemesi engellenebilir. İleride yaşanacak dikkat eksikliği gibi psikolojik problemleri en aza indirmek için çocuklara ve ergenlere yardımcı olunabilir.

Çocuk psikanalistleri ve psikanalitik çocuk terapistleri çocuklarla ve onların anne ve babalarıyla çalışırlar.

Çocuk psikolojisi konusunda anne ve babaların göz ardı ettikleri konularda, onları bilinçlendirmek psikanalitik psikoterapinin amaçlarından biridir. Çocuğunuzun psikanalitik psikoterapiye ihtiyacı olup olmadığını anlayabileceğiniz ve erken müdahelede bulunulmasını sağlayabileceğiniz belli başlı işaretler var. Bu işaretleri bildiğiniz zaman, çocuğunuzun daha iyi bir ruhsal yapıya sahip olmansında büyük katkınız olacağından emin olabilirsiniz.

Çocuğunuzun Psikanalitik Psikoterapiye İhtiyacı Olduğunu  Gösteren 10 İşaret

  1. Öğretmenlerin, rehber öğretmenlerin ve sosyal çalışmaların endişeleri

Özellikle 10 yaş çocuk psikolojisi için önemli bir maddedir. Eğer çocuklarda ters giden bir şeyler varsa bunu ilk önce okul hayatına yansıtır. Bu da öğretmeninin veya rehber öğretmenin dikkatini çeker. Eğer size öğretmenler çocuğunuzun duygusal durumu ile ilgili endişelendiklerini dile getirirlerse, sizi psikanalitik yönelimli bir terapiste yönlendirmelerini isteyebilirsiniz.

  1. Okul Hayatında Sıradışı Bir Değişim-Düşüş

Çocuğun içerisinde bulunduğu duygusal sorunları, onun okul derslerinde ki başarısını kötü yönde etkileyecektir. Öğretmenler endişeleniyor ve çocuğunuz derslerinde zorlanıyorsa, çocuğunuzun terapi görmesi gerekebilir.

  1. Okulu ve Dersleri Asmak

Çocuklar anne ve babalarına içinde bulundukları duygusal çöküntüyü anlatmaktan genel olarak çekinirler. Bu nedenle çocuğunuzun derslere girmemesi ve okulu asması bir problemi olduğunu düşünmenize neden olmalıdır.

  1. Evde Sürekli Tartışma Çıkması

Çocuklar ergenlik çağına geldiklerin de kendi özgürlüklerini kazanmayı isterler ve bu konuda anne ve babalarıyla sık sık kavga ederler. Genellikle 5 yaş çocuk psikolojisi için bu durum büyük sorun teşkil eder. Aile kavramı, benlik kavramı, cinsel kimlik kavramının öğrenildiği bu evrede çocuklar tartışmalardan etkilenebilmektedir.  İster ergenlik olsun, ister 5 – 10 yaş arası dönem olsun eğer tartışmaların önüne geçilemiyor ve çocuk bu durumdan etkileniyor ise profesyonel yardım almanız gerekmektedir.

  1. Madde Kullanımı ( Alkol, Esrar vs.)

Çocuklar duygusal sorunlar yaşıyorsa ve bunu ebeveynleri ile paylaşmıyorsa, kendini rahatlatma yöntemi olarak madde kullanımına yönelebilmektedir. Kaygıyı azaltmak, depresif ruh halini geçici bir süre de olsa toparlamak için bu yolu tercih edebilirler. Mutlaka bir psikolojik bir yardım almalısınız.

  1. Ailede Meydana Gelen Değişiklikler (Boşanma, Ayrılık)

Anne ve baba arasındaki çatışma en çok çocuğu etkiler. Çocuk psikolojisi boşanmayı kaldırabilir fakat çatışmalar onun için yıkıcı etki olacaktır. Çocuk bu durumlar karşısında birçok duygu durumu ile karşı karşıya kalırlar; suçlululuk, öfke , umut, inkar ve üzüntü gibi. Uzmanlardan alacağınız yardım ile bu kötü durumun çocuklar üzerindeki etkisini azaltabilirsiniz.

  1. Ailede Kayıp

Ailesinden birini kaybeden çocuk buna anlam veremeyebilir. Bu da çocuğunuzun birileriyle konuşma ihtiyacı duymasına neden olur. Yaşadığı duygu durumunu anlatıp, çocuğa yol gösterebilecek bir uzman bu konuda oldukça yararlı olacaktır.

  1. Travmatik Deneyim

İnsanların psikolojik destek almak için en çok başvurdukları konular fiziksel, cinsel ve duygusal istismardır. Travma yetişkinlerde ve çocuklarda büyük kaygı yaratır. Özellikle 3-4 yaş çocuk psikolojisi en ufak şiddet eğilimli olayı travma olarak algılayacak ve ömür boyu bu tranva ile yaşayacaktır. Eğer çocuğunuz travmatik bir şey yaşadıysa bunu düzeltmenin en doğru yolu psikanalitik yönelimli terapidir. Çünkü çocuk travmatik sorunları kendi başıma çözemez, ailesi ile de konuşmakta güçlük çekebileceği için alanında uzman bir psikolog ona gerekli yardımı sağlayacaktır.

  1. Kendisine Zarar Vermeye Çalışma

Çocuğunuz kendine zarar vermeye başladıysa bu içinde bulunduğu duygusal çöküntüyle kendince savaştığı anlamına gelmektedir. İntihar girişimi veya bilerek kendi canını yaktığı davranışlar çocuk psikoloji için bir tehlike arz eder. Bu durumun sebebi araştırılmalı ve muhakkak bir uzmandan yardım alınmalıdır.

  1. İçe Kapanma

Çocuğunuzun içine kapandığını belki fark etmezsiniz ancak bu durum çocuğunuzun depresif olmasıyla ilişkili bir durumdur. Bu nedenle çocuğunuzun içe kapandığını düşündüğünüz zaman uzman yardımı almalısınız.

 


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!