4 yaş (36-48 ay) Çocuk Gelişimi

Kategori: Çocuk Sağlığı - Bu yazı 772 kez okunduYorum Yazın
4 yaş (36-48 ay) Çocuk Gelişimi

Aktüel Kadın çocuk bakımı hakkında ki detaylı bilgiyi sizlere sunuyor.

Bu yaşta fiziksel gelişim 3 yaştaki gibi devam etmektedir. Çocuklar artık çok hareketlenmiştir. Sürekli hareketli oyunlar oynamak ister. Onları yavaşlatmaya çalışmaktansa çevreyi tehlikesiz şekilde düzenlemek çocuğun gelişimi için de aranızdaki ilişki içinde daha sağlıklı olacaktır. Yapılan gözlemler sonucu günümüz çocuklarının çoğunda kaba motor alanda (vücut dengesi) yeterli gelişmenin yakalanamadığı görülmüştür. Çocuğun bu alandaki gelişiminin de desteklenmesi gerekmektedir. Ayrıca çocuklardan bu dönemin sonunda yardımsız giyinme özelliğini kazanmış olmaları beklenir. Çocuğunuza bu özelliği destekleyecek şekilde yaklaşmanız faydalı olacaktır.
Çocuklar bu döneme kadar paralel oyun oynarlar. Yani karşılıklı oturarak aynı oyuncaklarla oynarlar; fakat her çocuk kendi dünyasındadır. Oyundaki bu özellik yerini arkadaşla oynamaya bırakır. Çocuklar artık birbirleri ile oyun kurmaya ve oynamaya başlarlar. Çocukların büyük bir kısmı en sevdiği arkadaşlarını seçerler. Bu özellik dönemin sonlarına doğru daha belirgin şekilde görülebilir.
Bu yaşta çocukların dil gelişimi hızlı bir gelişme gösterir. Çeşitli kelimelerle uzun cümleler kurabilirler. Bazen dil bilgisi kurallarında hatalar olsa da gayet akıcı ve anlaşılır konuşabilirler. Uzun hikâyeler anlatmaktan hoşlanırlar. Bu dönemde çocuğunuzu dinlemek için zaman oluşturmanız gerekecektir.
Çocuklar bu yaşta hayal dünyaları oldukça geniştir. Konuşabilme yetilerinin geliştiği bu dönemde çok fazla hikaye anlatırlar. Bu hikayelerin çoğu hayal ürünüdür; ancak çocuklar bu yaşta gerçek ve hayali hala tam ayırt edemezler. O yüzden hayali hikayeleri de gerçek gibi anlatırlar. Özellikle çevrelerinde onlara yakın olan kişiler ile ilgili çoğu hayali ürün olan olayları anlatırlar. Bir gün çocuğunuz size kreş öğretmeninin ona vurduğunu ya da onu aç bıraktığını söylerse, önce bunun hayal ürünü olma ihtimalini düşünmeyi unutmayın.
Bu yaş döneminde çocuklar karşı cinsten ebeveynine tutkundur. Kız çocukları babaya, erkek çocukları anneye tutkundur. Çocuklar anne ve babalarını birbirlerinden kıskanırlar. Yan yana oturmalarını istemezler. Tutkun olduğu ebeveyninin yanında sürekli kendileri olmak ister. Diğer ebeveyni uzaklaştırma çabaları gösterir. Bu durum erkek çocuklarında ödip komleksi, kız çocuklarında elektra kompleksi olarak adlandırılmaktadır. Bu dönemde çocuğun karşı ebeveyne yakın durma isteği engellenmemelidir. Bu kompleks 5 yaşın sonlarına doğru çözülmektedir ve her çocuk kendi cinsiyeti ile özdeşleşmeye başlamaktadır. Bu noktada çocuğun kendi cinsiyetinden olan ebeveyni ile daha fazla vakit geçirmesi çocuğun kendi cinsiyeti ile sağlıklı bir şekilde özdeşleşmesini sağlayacaktır.

Alıntıdır !


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!