Türkiyede ki Tek Androjen Model

Kategori: Türkiye'den - Bu yazı 610 kez okunduYorum Yazın
Türkiyede ki Tek Androjen Model

Doğan, bir saç hareketiyle ‘rol’ değiştirip topuklu ayakkabıyı kadın modelden daha iyi taşıyabiliyor. Ayrıntılar AktuelKadın.com farkıyla sizlerle.

Sizin için “Türkiye’deki tek androjen model” demek ne kadar doğru?
Söylenene göre evet öyle. “Tek benim” demek iddialı olur ama Fashion Week’te podyuma çıkan, çekimlerde yer alan tek androjen model benim. Henüz tanınmamış, yeni başlamış birileri varsa da pek bilinmiyor.

Androjen model kime deniyor?

Toplumun insanlara yüklediği bir kimlik var. Erkeksin ya da kadın. Sizden bu kimliğe göre davranış sergilemeniz bekleniyor. Modada androjen modellerin cinsiyeti, kimliği yok. Erkek olmayan ama kadın da olmayan, erkek kıyafeti içerisinde kadın ya da kadın kıyafeti içerisinde erkek…

Androjenlik modada bir akım mı?
Yurtdışında androjen modeller birçok markanın yüzü olmaya başladı. Önemli defilelerde yer alıyor, bağımsız moda dergilerinin kapağını süslüyorlar. Lea T, bu duruma en güzel örnek. Bu modellerin yer aldığı projelerin sıklığına bakılırsa, evet bu bir akım.

Bu akımı neye bağlamak lazım?
Okulda aldığım derslerden de parallelik kurarak şunu söyleyebilirim: İçinde bulunduğumuz postmodern çağın en büyük özelliği androjen oluşu. Eskiden objelere feminen ya da maskülen gibi yakıştırmalar yapılırdı. Şimdi tüm obejeler, tasarımlar cinsiyetsiz.

Okula devam mı?
Evet, endüstri mühendisliği okuyorum.

Modellik ne zaman, nasıl başladı?
Yaklaşık bir yıl önce. Geçen sene Fashion Week’te çalışırken Didem Soydan “Neden modellik yapmıyorsun?” deyince, modellik hiç aklımda yokken kendimi bir model ajansında buldum. Ajans yetkilisi “Bence sen androjen model olmalısın” dedi ve androjen modellik süreci başladı. Androjenlikle kendimi daha iyi ve rahat ifade edebiliyorum.

Androjen model olmak için belli bir kriter var mı?

Yüz hatlarınız her iki cinsiyeti de andırmalı. Ben mesela saçımı topladığım zaman daha feminen, açtığım zaman daha maskülen olabiliyorum. Bir cinsiyetten diğerine kolaylıkla geçiş yapabilirim. Moda çekimlerinde hangi cinsiyet olduğumu kestirmek zor mesela.

Androjen olma hali ve kendini herhangi bir cinsiyete bağlı hissetmemek bir yaşam tarzı mı?
Hayatım cinsiyetsizlik üzerine. Günlük hayatta satın aldığım bir kıyafetin kadın ya da erkek reyonundan olmasının önemi yok. “Çok mu feminen oldum?” ya da “Fazla mı maskülen kaçtı?” gibi dertlerim yok benim.

Kadın ya da erkek model varken neden androjen model tercih edilir?
Bu yurtdışında bir trend olarak başladı. Amaç ses getirecek değişik, farklı bir şey yapmak. Türkiye’de de böyle.

Sırf değişiklik olsun diye mi tercih ediliyor yani?
Çıkış noktası farklılık yaratmak. Fakat bugün gelinen nokta şu: Androjen modeller birçok kadın modelden daha başarılı; kadınlardan daha iyi poz verip daha iyi yürüyorlar. Uçlarda olmak günümüzde büyük bir avantaj.

Kategorize ederek ve edilerek yaşamak insanın hayatını kolaylaştıran bir durum. Cinsiyetle kategorize edilmeden yaşamanın birtakım zorlukları var mı?
Cinsellik, ırk, din vs. konu ne olursa taraf olmaya, ‘o ya da bu’ demeye karşıyım. İnsanlar kategorize ederek hayatın kolayına kaçıyor. Yaftalamak kadar hayatı hafifleten bir şey yok. İş dünyasında gayet rahatım. Fakat Türkiye için çok yeni bir kavram. İnsanlar farklı, beklenmedik tepki verebiliyor. Ailem bile…

Aileniz androjen çekimlerden haberdar mıydı?
Tesadüfen gördüler. Modellik yaptığımı biliyorlardı ama…

Peki kadın kıyafetleriyle poz verdiğinizi?
Kısmen biliyorlardı. Ama gözle görmedikleri için mesele haline getirmemişlerdi. Sonuçta daha önce Türkiye’de olmamış bir şey. Moda dünyasına dair pek fikirleri de olmayınca başta yadırgadılar.

Kabullendiler mi?
Ne destek verdiler ne de karşı çıktılar. Aileme “Ben bunu bir iş olarak görüyorum. İşimin gereği neyse onu yapıyorum.” diyorum.

Topuklu ayakkabılarla aranız nasıl?

Son yaptığımız çekim birçok kız ve erkek aynı anda cast seçmelerine katıldık. Kızlar topuklu ayakkabıyla bırakın poz vermeyi, daha doğru düzgün yürüyemezken ben hayatımda ilk kez o çekimde topuklu ayakkabı giydim ve hiç bocalamadan tek seferde fotoğrafçının istediği gibi yürüdüm, poz verdim. Ve bu bana müthiş bir haz verdi. Topuklu ayakkabıyı kadından daha iyi taşıyan erkek çok.

O kızlar sizi rakip olarak görmüş müdür?
Kuşkusuz görmüştür.

Mesleğiniz bir yana, kendinizi hangi cinsiyete daha yakın hissediyorsunuz?
Giyim kuşamda iki cinsiyetin tam ortasında, yaşam tarzı olarak erkeğe biraz daha yakın…

Küçüklüğünüzde annenizin kıyafetlerini giyinmek gibi androjenliğe dair kırıntılar var mıydı?
Annemin kıyafetlerini giymek gibi bir hatıram yok. Ama neon renkli kıyafetler, ipek gömlekler gibi Türk erkeğinin pek tercih etmediği şeyleri görüp “Niye bunun erkeği yok? Olsa da giysem keşke…” dediğim çok olmuştur.

Türk erkeğinin adı geye çıkmasın diye takındığı mufazakâr tavrı hesaba katarsak Türkiye’de androjen modellikte iş var mı?
Türk erkek modeller, genelde iri yapılı, kaslı vücuda sahipler. Feminen kıyafetleri isteselerse de giyemez, istendiği gibi taşıyamazlar. Androjen olmak için daha zayıf, daha narin olmak lazım. Androjen modelin hem kadın hem erkek defilelerinde yer alma şansını düşünürseniz evet, çalışma alanı daha geniş. Türk tasarımları da son zamanlarda daha sık androjen model kullanmak istiyor. Talep artıyor.

Sizin boyunuz, kilonuz?
Boyum 1.83, kilom 57.

Çok zayıf değil mi?
2008’de üniversite sınavlarına hazırlanırken 95 kiloydum. Hayatımdaki stres azalınca kolayca 40 kilo verdim.

Her androjen model eşcinsel midir? Eşcinsellikle androjen olma hali nerede kesişir?
Kesiştiği noktalar var tabii. Birçok androjen modelin cinsel yönelimi eşcinsellik. Ama illa eşcinsel olacak diye bir zorunluluk yok.

Heteroseksüel biri androjen modellik yapar mı? Ya da yapabilir mi? Var mı dünyada örneği?
Yapabilir. Yapmaması için ne engel olabilir ki? Bundan 6 ay önce moda dergisi Love’ın androjen özel sayısı için Kate Moss, Lea T ile beraber androjen bir çekim gerçekleştirdi. Smokinler içinde, erkek kılığında bir Kate Moss vardı çekimde. Moss’un yatak hayatına dair pek bir bilgim yok ama bilinen o ki erkeklerden hoşlanıyor!
Ama o Kate Moss! Bir de smokinini geçirmiş erkek kılığındaki kadın gayet normal fakat tam tersi senaryo nedense enteresan geliyor…
İki seneryonun farklı etki yaratmasında toplumun etkisi var. Kadınların maskülenleşmesi hiçbir zaman yadırganmaz. Sert yaşam koşulları karşısında ister istemez maskülenleşiyor, hayat onları böyle yapıyor. Erkeğin daha feminen gözükmesi tamamen estetik kaygıları yüzünden.

Geleceğe dair hayaliniz?
Model olarak kendimi tatmin etmek.

Modada androjen model akımı

Moda dünyasında androjen akım gitgide güçleniyor. Unisex tasarımların öne çıkmasıyla birlikte androjen modellerin sayısı da arttı. Andrej Pejic ve Lea T gibi modellerin yanı sıra Milou Van Groesen, Nina Porter, Iris Strubegger, Saskia De Brauw, Jana Knauerova dikkat çeken diğer isimler. Nina Porter, Zara 2011 Sonbahar/Kış koleksiyonunun da yüzü aynı zamanda. Saskia De Brauw ise 29 yaşında olmasına rağmen modellik kariyerinin zirvesinde kabul ediliyor.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!