Odalarınız için renk seçimleri

Kategori: Pratik Bilgiler - Bu yazı 2.284 kez okunduYorum Yazın
Odalarınız için renk seçimleri

Odalar için renk seçimleri kadınların her zaman sorunu olmuştur, bir türlü karar veremez renk seçimi konusunda, bu yazımızda tamamen bu sorununuza çözüm bulacağız. Bu yazı sonunda Aktüel Kadın’ı daha sık ziyaret edeceğiniz konusunda iddaa bile ediyoruz. İyi okumalar.

Her eve göre özel çözümler olacağı gibi her zevke uyacak bin bir çeşit seçenek mevcut.
Evi küçük olanların boya seçerken daha çok açık renkleri tercih etmesinde fayda var, böylece daha ışıklı bir ortam elde edilip odanın olduğundan büyük görünmesi sağlanır. Koyu renklerin ise geniş mekânlarda kullanılması tavsiye ediliyor.

Odalar için bilinçli seçilen boya renkleri ile evinizin atmosferini daha olumlu hale getirebilirsiniz. Örneğin; salon ve oturma odası için doğal, sade renkler seçilmeli. En önemli unsur ise renklerin keskin zıtlıklar oluşturmadan kullanılması. Etkili vurgular için vazo, abajur ve çiçek gibi odadaki diğer objelerin renkleri ile tamamlama yapılabilir. Ortaokul çağına gelmemiş çocukların odaları için, berrak ve parlak bir ortam olmasını sağlamak için kırmızı, turuncu ve sarı bazlı renkler tercih edilebilir. Ortaokul çağı ve üzerindeki çocuklar içinse, yeşil ve mavi bazlı renklerin açık tonları daha uygun. Çocuk odalarında koyu renklerden kaçınmakta fayda var.

Yatak odası rahatlık ve sükunetin olması gereken bir mekan bu yüzden ağır renklerin yerine yumuşak renkler tercih edilmeli. Mutfak nadiren dinlenilecek bir yerdir, hareket artırıcı, sıcak renkler kullanmak daha uygun. Tezgah için zıt renkler kullanılabilir; bu, ortamdaki ışık yansımasını artırır. Küçük banyolarda duvarlar için hacim genişletici, açık ile orta arası renkler tavsiye ediliyor. Beyaz ve kırık beyaz banyo için uygun renklerdir, çünkü bunlar temizliği ve sağlığı çağrıştırır. Diğer uygun renkler arasında mavi, turkuaz veya yeşil tonlardaki renkler sayılabilir.

Bu yılın en çok talep edilen renkleri arasında ise fıstık yeşili, limon çiçeği, turuncu, lila-mor tonları, vizon rengi gibi açık ve canlı renkler mevcut. Ayrıca “kesekâğıdı rengi” geçen yıldan beri çok tercih edilen bir renk, daha çok salonlar için kullanılıyor. ‘Alt zemini iyi hazırlanan mekanlarda çatlama, dökülme gibi sorunlar ortaya çıkmaz’ diyen uzmanlar, boyanın kullanışlılığını artırmak için boyadan önceki işlemlere çok dikkat etmemiz gerektiğini belirtiyor. Astar atılmadan, direkt kireç üzerine atılan duvarlarda boya dökülür. Her türlü sağlık sorunları olanlar içinse antimikrobiyel özellikler içeren nanomat boyalar kullanılabilir. Tamamen sağlıklı olan bu ürünler, iç ve dış cephe boyaları için elverişli. Sağlık noktasında çok hassas davrananlar için biraz maliyeti yükselterek çok daha sağlıklı boya bulabilirler. Venedik sıva denilen ürün ham sıvanın üzerine atılınca insan ömrü kadar uzun ömürlü diye tabir edilen boyalar sağlık için elverişli. Boyalarda kuruma sırasında gözle görülmeyen tozlar oluşur, bu ise tamamen doğal olduğundan bu durum engellenir. Daha çok çocuk odaları, mutfak, banyo gibi alanlarda tercih edilen bu boyanın kg fiyatı 20 milyon TL. Işıkta kendini temizleyen akıllı boyalar, silinen, yanmaz, solmayan hatta yıkanan boyalar bile reyonlardaki yerini almış. Su bazlı boyalar, kullanım elverişliliği ve sağlıklı oluşundan dolayı tavsiye ediliyor. ‘Herkesteki rengi istemiyorum’ diyorsanız artık kişiye özel renkler de mevcut. İstediğiniz rengi tasarlayarak kendinize özgü mekânlar edinebilirsiniz. Ayrıca boya kadar çok çeşidi olan, her tür desen ve kalitede duvar tekstil, kaplama gibi dekoratif ürünler de son yıllarda çok gözde. Farklı desen çeşitleri, modern görüntüsü, yüzlerce bordür ve kumaş kombinasyonlarıyla duvar kaplama ürünleri de oldukça talep görmekte.

Renklerin anlamları ve kullanım alanları:

KIRMIZI: Fiziksel gücün, hareketin, rengidir. Daha çok hareketli ve canlı yerler için kullanılıyor. Mutfak, çocuk odaları, topluma açık olan alanlarda kırmızı tercih edilebilir.

TURUNCU:
Dışa dönük ve heyecan vericidir; fakat ondan daha çok yapıcıdır. Sağlık, canlılık, yaratıcılık, güven, cesaret ve iletişimin temsilcisidir… Mutluluk vericidir. Mutfakta, çocuk odalarında, yemek odası ve koridorlarda sıcaklık yaratır.

SARI: Parlak, neşeli ve sevecendir. Umut aşılar. Alçakgönüllülüğü, bilgiyi ve bilgeliği simgeler. İlham vericidir. Mutfak için çok uygundur.

YEŞİL: Paylaşımın, işbirliğinin, uyumun ve cömertliğin rengidir. Yatıştırır, güven ve huzur verir. Açık tonları mutfak için uygundur. Tembelliğe yatkın kişiler bulundukları alanda kullanmamalıdır.

TURKUAZ: Üst düzeydeki bir değişimin ve dönüşümün simgesidir. Açık fikirli, yardımsever ve dikkati ayakta tutar. Canlılık ve ferahlık yayar, mekanları daha geniş gösterir.
MAVİ: Ruhsal dünyanın, derin tutkuların ifadesidir. Sakinliği, güven ve sadakâti temsil eder. Barışı, sevgiyi ve şifayı sunar. Sakinleşme, stres atma, dinlenme amaçlı olan her yerde kullanılabilir.

MOR: Asaleti, itibarı ve kendine güveni temsil eder. Morun açık tonları olan lavanta, leylak ve orkide yatak odaları ve çalışma odalarında kullanılabilir. Hastane ve kliniklerin bekleme odaları açık tonları ile dekore edilebilir; çünkü bu renk kendine güven duygularını harekete geçirir.

BEYAZ, SİYAH VE DİĞERLERİ: Beyaz tüm ışık tayfını bünyesinde toplamıştır. Enerji sistemini dengeler. Birlikte kullanıldığı diğer renklerin güçlerini artırır. Siyah, gri ve kahverenginin son derece yoğun ve ağır enerjileri vardır. Kahverengi sosyal dengeyi ve toplum içinde rahatlığı sağlar. Zihin üzerinde etkilidir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!