Jinekoloğa gitmeden bunlardan haberiniz olsun!

Kategori: Kadın Sağlığı - Bu yazı 494 kez okunduYorum Yazın
Jinekoloğa gitmeden bunlardan haberiniz olsun!

Kadın sağlıgı için önemli bir faktör olan senede 2 sefer jinekoloğa gitmenin önemini hepimiz biliyoruz. Kadınların sex hayatını olumlu yönden etkileyen bu kontrolleri pek çogumuzun sevmediği apaçık. Aşağıdaki 13 maddeyi öğrenmeden jinekoloğa ugramayın.

Aklınızdaki Soruları Sormaktan Çekinmeyin..
Pek çok kadının yaşadığı ortak senaryo: Randevunuzu alırsınız, aklınız doktorunuza soracağınız sorularla doludur. Uzun zamandır kullandığınız doğum kontrol hapını bırakma zamanınızın gelip gelmediği, adet döneminizdeki değişiklikler, yumurtalığınızdaki ağrı… Doktorunuz sizi içeri çağırır. Zaman çabucak geçer. Kontrolden sonra sormak istediklerinizi unutur ve orayı cevapsız kalan sorularınızla beraber terk edersiniz. Bu duruma düşmemenizi sağlayacak en mantıklı yol soracaklarınızın bir listesini hazırlamak olacaktır. Kontrolünüz öncesinde ya da sonrasında doktorunuzla konuşarak sorularınızın cevabını alabilir, kafanızı kurcalayan sıkıntılarınızdan kurtulabilirsiniz.Doktorunuzun birincil görevinin sizi aydınlatmak ve bilinçlendirmek olduğunu unutmamalısınız.

Doktorunuzla Daha Fazla Zaman Geçirmek Elinizde…
Çoğu jinekolog her hastasına aşağı yukarı 15 dakika ayırır. Gerekli hazırlıkların yapılması ve birkaç dakika süren muayene sonrasında bir de bakarsınız ki odadan çıkıyorsunuz. Doktorunuzla konuşmak için bu kısıtlı sürenin size yetmeyeceğini düşünüyorsanız sekreterle irtibata geçerek uygun bir saate randevu alabilirsiniz. Sabah erken bir saatte randevu aldığınız takdirde bekleme odası boş olacak ve doktorunuz bir sonraki hastasıyla ilgilenmek için acele etmeyecektir. Sonuncu hasta olursanız da doktorunuzla daha fazla zaman geçirebilirsiniz. Bu şartların uygun olmadığı zamanlarda ise birebir konuşmak faydalı olacaktır. Doktorunuza biraz daha zaman geçirmek istediğinizi söylediğinizde bu arzunuzu anlayışla karşılaması gerektiğini unutmayın. Eğer sizi reddeder ve acele etmeye devam ederse kendinize başka bir doktor bulmalısınız.

Stresten Uzak Durarak Kendinizi Gevşetin…
Jinekolojik muayene sırasında derin nefes alarak ve hoşunuza giden şeyleri düşünerek kendinizi rahatlatabilirsiniz. Size küçük bir ipucu: Ağzınızı rahatlatın. Çenenizi ve dudaklarınızı serbest bırakırsanız vajinanız da kasılmaz ve doktorunuz sizi daha kolay muayane edebilir.

Seks Hayatınızı Anlatmak Zorunda Degilsiniz…
Fakat Anlatmalısınız ! Doktorunuzla seks hayatınızı paylaşmamanız sağlığınız açısından ciddi sonuçlar doğurabilir. Örneğin prezervatifsiz seks yapıyorsanız pek çok bulaşıcı hastalığa yakalanma olasılığınız yüksek demektir. Doktorunuzla bu bilgiyi paylaşmazsanız gerekli testler yapılmayacak ve çoğunun semptomu olmayan bulaşıcı rahatsızlıklarla yaşamaya devam edeceksiniz demektir. Doktorunuz kendisine vereceğiniz bilgiler ışığında yaşadığınız rahatsızlıkların sebeplerini daha kolay analiz edebilecek, hangi konularda risk altında olduğunuzu ve bunlardan kendinizi nasıl korumanız gerektiğini anlatabilecek ve size uygun olan doğum kontrol yöntemini sunabilecektir.

Partnerinizin Seks Alışkanlıklarını Bilmelisiniz…
Eğer erkek arkadaşınızın sizi aldattığını düşünüyor ya da önceki ilişkilerinde prezervatif kullanmadığını biliyorsanız bu bilgiyi jinekoloğunuzla paylaşmanızda fayda var. Erkek arkadaşınızın geçmişinden bugüne gelen ve semptomu olmadığı için fark edilmeyen pek çok cinsel rahatsızlığın size de bulaşabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Belirli aralıklarla erkek arkadaşınızın da gerekli testleri yaptırmasını sağlayın. Test Sonuçlarını Beklerken Çoğu jinekolog senelik kontrol sonrasında herhangi bir olumsuzluk çıktığı takdirde hastasını arayarak haberdar eder.

Zamanın belirsizlik içerisinde geçmesinden rahatsızlık duyuyorsanız doktorunuzu aramaktan çekinmemelisiniz. Doktorunuzu vaktinden önce aramamak için randevu esnasında test sonuçlarınızın ne zaman belli olacağını sormayı unutmayın.

Bir Gece Önce Seks Yapabilirsiniz…
Kimi jinekologlar hastalarına rahim ağzındaki spermlerin Papsmear testi için gerekli olan hücre örneğinin okunmasını zorlaştırdığını söyleseler de günümüzde kullanılan ileri teknoloji sayesinde kontrolünüzün 12 saat öncesinde seks yapmanızın hiçbir sakıncası yoktur.

Spekulum Kabusuna Son Verin…
Doktorlar muayene sırasında gergin olan hastalarında küçük boy spekulum kullanmayı tercih ederler. Siz de muayene sırasında kendinizi çok gergin hissediyorsanız jinekoloğunuzdan küçük boy spekulum kullanmasını isteyebilirsiniz. Her ne kadar vajinal kaslarınızı geren bu soğuk metal rahatsızlık verici olsa da muayenenin sadece birkaç dakika süreceğini düşünerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

Papsmear Esnasında Rahatlamak…
Papsmear için doku alınırken bazı hastalar hafif bir yanma hissi duyarlar. Daha önceki papsmear deneyiminizden rahminizin hassasiyetini biliyorsanız doku alımı öncesinde bacaklarınızı mümkün olduğunca rahatlatın. Bu sayede içerideki ince kaslarınızdaki ve rahminizdeki duyarlılık azalacak, prosedürü daha az hissedeceksiniz. libidonuzdaki değişikliklerden, stres yüzünden sekse konsantre olamamanızdan hatta kullandığınız doğum kontrol haplarına kadar etkilenebilir.

Seks hayatınızda bir durağanlaşma söz konusuysa bu durumu doktorunuza anlatın…
Size yardımcı olacak çözüm önerileri sunacaktır. Jinekologunuz Erkekse Jinekoloğunuzun cinsiyeti değil yaptığı işteki başarısı önemli. Fakat pek çok kadın bu gerçeği göz ardı ederek jinekoloğunun hemcinsi olmasını istiyor ve bu sayede kendilerini daha rahat ve güvende hissettiklerini söylüyor. Doktorunuz erkekse ve bu durum sizi gerginleştiriyorsa muayene esnasında yanınıza bir hemşire getirilmesini talep edebilirsiniz.

Pelvik Testler Her Zaman Gerekli Olmayabilir…
Doktorunuz klamidya ya da bir başka bakteriyel hastalığı teşhis etmek için rahim ağzından hücre alarak test yapmak isteyebilir. Bu pelvik test için vaktiniz yoksa doktorunuza danışarak idrar testi yaptırabilirsiniz. İdrar testi yaptırmanız senelik kontrol yaptırmanız anlamına gelmemektedir. Jinekoloğunuzun papsmear ve diğer testleri istemesinin nedeni sizi olası rahatsızlıklara karşı korumak istemesinden ve pek çok semptompsuz rahatsızlığın ancak bu testler yardımıyla ortaya çıkarılabilmesinden dolayıdır

►AKILLI ZAMANLAMA
-Randevunuzu adet döneminizin ortalarında almaya çalışın. Her ne kadar adet dönemi sırasında papsmear testi yaptırabiliyor olsanız da, bu dönemde yaptıracağınız idrar testi başta olmak üzere pek çok testin sonuçlarının sağlıklı olmayacağını unutmayın. * Adet günlerinizi not alın. Bu dönemin başlangıç ve bitiş günlerini bilmek, doktorunuza sağlıklı ve düzenli bir döngünüz olup olmadığını anlamasında yardımcı olacaktır.
-Randevu gününüzde doktorunuzun geç kalıp kalmadığına dikkat edin. Sekreteri eğer içeride diğer hastasıyla ilgilendiğini söylerse randevunuza vaktinde yetiştiğiniz için rahatlayabilirsiniz. Yollarda stres yaşamaktansa bekleme odasında oturarak sıranızı beklemek sizi bir parça olsun sakinleştirecektir.
-Doktorunuzun muayenehanesini gelecek seneki randevunuzu almadan terk etmeyin. Vaktinden önce yapılacak bu planlama sayesinde oldukça rahat edeceksiniz

►ÇOK ÖZEL SORULAR

Pelvik muayene sırasında neden idrarımı tutamayacakmış gibi hissediyorum?
Böyle hissetmek çok doğal çünkü muayene sırasında spekulum mesaneye baskı uygular. Muayene öncesinde tuvalete giderseniz mesaneniz tamamen boş olacağından spekulum takıldığında tuvalete gitme ihtiyacı hissetmezsiniz.

Erkek jinekologlar muayene ederken tahrik olurlar mı?
Erkek jinekologlar doktordur ve kadın cinsel organlarını diğer organlar gibi algılarlar. Dolayısıyla bir doktorun muayene ettiği hastasından tahrik olma ihtimali yoktur.

Doktorum cinsel organımın koktuğunu söyleyebilir mi?
Kimi ağır kokular enfeksiyon kaptığınızın belirtisi olabilir. Dolayısıyla böyle bir durum mevcutsa doktorunuz sizi haberdar etmek için bunu söyleyecektir. Yine de unutulmaması gereken; tüm vajinaların doğal bir kokuya sahip olduğudur.

Doktorum cinsel hayatıma dair bildiklerini ya da jinekolojik test sonuçlarımı başkalarıyla paylaşabilir mi?
Doktor hasta ilişkisi yasalarla korunmaktadır. Doktor test sonuçlarını hastasına vermekle yükümlüdür.

►DOKTORUNUZ SINIRI AŞARSA

-Doktorunuzun dokunuşları seksüel bir anlam ifade etmemelidir.
-Doktorunuzun seks hayatınızı ve cinsel tercihlerinizi eleştirmeye hakkı yoktur.
-Doktorunuzun yakışıksız bir hareketi olduğunu düşünüyorsanız onu çalıştığı hastaneye ya da bağlı -bulunduğu odaya şikayet etme hakkınız vardır.

►ÖNEMLİ TESTLER
Papsmear: Bu tarama sayesinde serviksteki hücrelerde değişiklik olup olmadığı incelenmektedir. Her sene düzenli olarak yapılan Papsmear testi sayesinde gelecekteki olası rahim ve rahim ağzı kanseri ihtimalleri kontrol altına alınmaktadır. Papsmear testi rahim ağzından hücre örneği alınarak yapılır. Laboratuvardan gelecek sonuç doğrultusunda başka testler yapılması istenebilir. Klamidya Taraması: Aktif bir cinsel hayat süren 25 yaş ve altı tüm kadınlarla, yeni partneri olan 26 yaş üzeri her kadına yaptırması önerilen önemli bir sağlık taramasıdır. Her doktor senelik muayenesi esnasında klamidya taraması yapmayabilir. Belirli bir semptomu bulunmayan bu enfeksiyon, test yaptırmadığınız takdirde fark edilmeyeceği için kontrol altına alınamayacak ve zaman içerisinde sağlığınıza ciddi zarar verecektir. Klamidya taraması rahim ağzından hücre örneği alınarak yapılmaktadır. Sonuç pozitif çıkarsa antibiyotik tedavisi uygulanacaktır. Doktorunuz partnerinizin de test yaptırmasını isteyecek ve 2 ya da 4 haftalık ilaç tedavisi sırasında seks hayatınıza ara vermeniz gerekecektir. İdrar Tahlili İdrar örneğinizle birlikte; akyuvarlarınızın durumuna, herhangi bir bakteriyel ya da idrar yolları hastalığınız olup olmadığına bakılmaktadır. Ayrıca diyabetik olup olmadığınız da idrar tahliliyle anlaşılmaktadır. Herhangi bir bulgunun pozitif olması durumunda doktorunuz sizi başka testler yaptırmanız için yönlendirecektir.

Kaynak : Cosmopolitan


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!