Gebelikte Yapılmaması Gerekenler

Kategori: Doğum / Kadın Sağlığı - Bu yazı 1.989 kez okunduYorum Yazın
Gebelikte Yapılmaması Gerekenler

Bilindiği gibi gebelik riskli ve yorucu bir süreçtir ama bu yorucu sürecin sonundaki manevi haz bütün yorgunluğunuzu alır götürür üzerinizden…
Şimdi gebelikte de hem manevi hem maddi haz sağlayabilmek için yapmamamız gereken davranışları bir inceleyelim…

Gebelikte aşırı tatlı, tuzlu, acı, ekşi yiyeceklerden kaçınılmalı, sindirimi zor yiyeceklere dikkat edilmelidir. Bu hem sizin hem bebeğinizin rahat bir gebelik geçirmesi için önemlidir. Bunun yanında sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalı, topraktan geçebilecek hastalıklara karşı önlem alınmalıdır.
Ayrıca pastörize edilmemiş peynir ve pişmemiş et tüketilmesi de sakınca arz etmektedir. Natürel olmayan, çok yağlı kızarmış besinleri de tüketmemekte fayda vardır. Kahve ve kolanın da cüzi miktarda tüketilmesi kâfidir.

Normalde olduğu gibi gebelikte de sigara ve alkolden uzak durulmalı, pasif içicilikten de sakınılmalıdır. Doktora danışılmadıkça her türlü ilacın kullanımı tehlikelidir. Röntgen çekiminden uzak durulmalıdır. Ağır iş ve ağır spor yapmak sakıncalıdır, özellikle erken doğum tehdidi, kanama vb. durumlarda daha da dikkatli olunmalıdır.

Gebe ne sürekli oturmalı ne de sürekli ayakta durmalıdır. Ayakta sık durmak hem tansiyonu düşürebilir hem de gebelikte oluşan varislerin daha da artmasına sebep olacaktır. Bu nedenle gebe ayakta durmasını gereken bir meslek yapıyorsa sık sık ayaklarını dinlendirmeli, sıkan kıyafet ve ayakkabılardan kaçınmalıdır. Gebenin ilk trimester dediğimiz yani ilk üç ayından sonra uçağa binmesinde sakınca yoktur, bundan önceki dönemde düşüğe neden olabileceği için yapılmamasında fayda vardır. Gebenin yatış pozisyonu sol tarafa doğru olmalıdır, yine sırt üstü yatış pozisyonu ani tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Saç boyatmaktan ve kozmetik ürünlerden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Gebenin gebelik boyunca bağışıklık sistemi zayıftır, bu yüzden hijyene oldukça dikkat etmeli ve vitaminli gıda takviyeleri almalıdır.

Gebe elinden geldiğince kedi, köpek beslememeli, bulunduğu ortamdan uzak durmalıdır. Bu toxoplasmosis adı verilen gebelikte oldukça tehlikeli bir hastalığa neden olabilmektedir. Kedi-köpeğin dışkısında bulunan hastalık etkeni parazit, bu hayvanların tüylerine bulaştığında ve gebe bu tüyleri soluduğunda bebekte göz ve beyin anomalilerine neden olabilir. Ayrıca temizliğinden emin olunmayan havuzlara girmek de mantar enfeksiyonuna neden olabileceğinden bundan da kaçınılmalıdır. Cinsellik ise yine risk oluşturabileceği için üçüncü aydan sonra olmalıdır. Mutlu ve sağlıklı gebelikler sizinle olsun…


Aktuel Kadin

Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!