Ayakkabı Bakımı

Kategori: Pratik Bilgiler - Bu yazı 1.747 kez okunduYorum Yazın
Ayakkabı Bakımı

Ayakkabı bakımı nasıl yapılır diyenler için hazırladığımız bu ayakkabı kullanım kılavuzu, çeşitli talimatlar ile ayakkabınızın uzun ömürlü olması için yapmanız gerekenlerden bahsetmekte. Dilerseniz ayakkabı seçimi, ayakkabı alırken nelere dikkat etmeliyiz başlıklı yazımızı burada okuyabilirsiniz. İşte ayakkabı bakımı nasıl yapılır.

Ayakkabı Kullanım Kılavuzu:

Öncelikle ayakkabınızı, yapısına ve amacına uygun koşullarda kullanmalısınız. Amaç dışı kullanım ayakkabılar kısa sürede yıpranacak ve telafisi mümkün olmayan deformasyonlara yol açabilecektir. (Kösele ayakkabı ile top oynamak gibi)

Ayakkabılarınızın bağcıklarını mutlaka açarak ve arka bölümünün üstüne basmadan giyiniz. Bağcıksız ayakkabılar için çekecekten yardım alabilirsiniz.

Deri ayakkabı bakımı için kendi renginde boya veya natürel renkte cila ile cilalama yapınız.

İçi koyu renk astarlı veya astarsız ayakkabılar, ayak sağlığını koruyan leke koruyucu kimyasallar içerdiğinden derinin rengi ayaklara ve çoraplara geçebilir (üretim hatası değil). Bu nedenle iç astar /deri rengine uygun veya daha koyu renk çorap giymenizde yarar var. Açık naturel renk dana derisi astarda kişinin ter yapısına göre ter lekeleri oluşabilir.

Üst el dikişli ayakkabılarda (saraçlı ayakkabılar) dikiş yerlerinden, taban ve yan kısımdaki derinin birleştiği bölümlerden su alabilir. Bu nedenle yağışlı havalarda giyilmemesinde fayda var. Kösele tabanlı, süet veya nubuk derili ayakkabıları da yağmurlu ve karlı havada kullanılmamalıdır. Bunun yerine lastik ve kauçuk tabanlı deri ayakkabıları kullanılabilir.

Ayağın aşırı terlemesi veya kar suyu, derinin üzerinden tuzlanmaya ve giderilmesi mümkün olmayan lekelere yol açabilir.

Çorapsız giyilen ayakkabılar her gün değiştirilip dinlendirilmezse, ayak teri ve ciltteki yağın ayakkabı astar derisinin gözeneklerini kapatmasından dolayı koku yapabilir.

Islanmış ayakkabıları oda ısısında ve içerisine gazete kağıdı koyarak kurumaya bırakınız. Asla kalorifer yanına veya güneş altına bırakmayınız, yoksa ayakkabıda yapışma yerlerinde açma, deride çatlama, leke ve şekil bozukluğu oluşabilir.

Doğal deri malzemeler su geçirebilir, bu nedenle spreyler ile su geçirmemesi için desteklenebilir. Su geçirmez ayakkabılarda “su geçirmez özelliği mevcuttur” veya “GORETEX ve WATERPROOF” ibaresi yer almalıdır.

Nubuk ayakkabı temizliği/bakımı-süet ayakkabı nasıl temizlenir: Süet / Nubuk ayakkabılarınızı önce nubuk silgisi veya süet fırçası ile temizleyiniz ve kendi renginde süet < nubuk boyası veya silikon bazlı sprey ile boyayınız. Süet derilerde güneş ışığı, ayakkabı üzerindeki deride renk solmasına neden olabilir.

Ayakkabıdaki çamur ve kir, kurumadan nemli bir bez kullanarak silinmelidir. Oda sıcaklığında kuruttuktan sonra cila veya parlatıcı kullanılabilir.

Ayakkabılarınızın derisinin üzerinde ayağınızın yapısına ve kullanım şekline göre kırışıklar esnemeler oluşabilir. Ayağın her esneyişinde artan bu kırışıklar açma adı verilen derilerde daha çok belli olur. Ayakkabınızın üzerinde oluşan şekil bozukluklarını önlemek için kalıp kullanılabilir.

Gün boyu kullanılan ayakkabının emmiş olduğu terlerin-nemin buharlaşması gerekmektedir. Bunun için ayakkabıların gün aşırı giyilmesinde ve uzun süre kullanım sonrası havalandırılmasında fayda vardır.

İç astarında sentetik malzeme kullanılan ayakkabıların koku yapması ve su alması doğaldır. İstenilmeyen kokuları önlemek için ayakkabınızı havalandırmanızı ve koku spreyi kullanmanızı tavsiye ederiz.

Ayakkabılar çamaşır makinesinde veya elde yıkanmamalıdır.

Ayakkabıları kalıpta ve boyalı olarak (tozlu-çamurlu değil) muhafaza ediniz.

Ayakkabı iade şartlarına uymayan koşullar: Ayakkabılarınızda çarpma ve sürtünmeden meydana gelen deformasyonlar kullanıcı hatası kapsamına girmektedir. Deri veya kumaş kaplamalı topuğa sahip ayakkabı, bot, çizmelerde çarpma sonucu deformasyon olabilir. Bu tür ürünler düz zeminlerde giyim için tasarlanmıştır. Taşlık, bozuk Arnavut kaldırımlı, vb. çıkıntılı yüzeylerde giymeyiniz.

Topuklu ayakkabılarınızın topuklarının altında topuk kapağı bulunmaktadır. Bu kapak zemin ile topuğun arasında tampon olarak bulunur. Zamanla aşınabilir periyodik olarak değiştirilmesi gerekebilir. Kapak aşındığında topukta zarar görmeye başlar. Bu durumda topuğun da değişmesi gerekir. Bunun için topuk kapağınızı aşınmışken veya yokken ayakkabınızı giymeyiniz.

Üstü boncuk işlemeli saten veya kumaş ayakkabıları düz zeminlerde dikkatli giyiniz. Kumaş, saten, boncuk işlemeli yüzey hassas olacağı için çarpmalara karşı direnci diğer ayakkabılara göre daha azdır. Bunu göz önüne alarak giymenizi tavsiye ediyoruz.

Bitkisel maddelerle işlenmiş vegetal derili ayakkabılar suyla temas ettiğinde, nemli bezle silindiğinde ve cila sürüldüğünde rengi değişebilir. Dolayısıyla bu tür derilerin suyla temas ettirilmemesi ve özel fırça ile tozunu alarak temizlenmesini gerekir.

Sığır derisi kullanılan ve derinin doğal görüntüsünü bozmamak amacıyla işlem yapılmayan ayakkabılarda, her iki çiftte renk farklılığı olabilir. Bu durum normaldir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!