2011 Bollywood Hint Takıları Modelleri ve Takıların Anlamları

Kategori: Takı & Aksesuar - Bu yazı 5.428 kez okunduYorum Yazın
2011 Bollywood Hint Takıları Modelleri ve Takıların Anlamları

 

Hint insanının taktığı takı, yaşamı nasıl algıladığını, inançlarını, toplumdaki rolünü ve konumunu tanımlar, sergiler.

Dünya’nın neresinde olursa olsun bir Hintli kadın gördüğünüzde alnının orta yerinde mutlaka bir “bindi” vardır. Buna ister makyaj, ister takı, isterseniz işaret diyebilirsiniz. Hindu inançlarına göre, alnın orta kısmı ruhun insan vücudundaki yeri ya da 3. gözün bulunduğu yer olarak kabul edilir. Meditasyon halinde yaşam süren Hintliler alınlarının ortasında olan “bindi”‘nin açılmasını ümid ederler. Yani bir anlamda bilinçaltı ve üzeri inançlarına göre bir bütün olacaktır. Bu bir anlamda ruhsal yolculuğun da simgesidir.

Takılarla bütünleştirdikleri giysileri genellikle çok renklidir. Bu çok renklilik ve çeşitlilik takılarda, giysilerde ve yaşamlarında sıkça görülür. Giysiler Hint kadını için çok önemlidir. Kutsiyetine inandıkları giysilerini bazen altın, gümüş, değerli taşlardan oluşan takılarla, bazen de bazı bitkilerin tohumlarıyla yaptıkları takılarla bütünleştirirler.

Başlarına bağladıkları “sari” bir Hint kadınının vazgeçilmez baş bağlamasıdır. Bir ucu omuzdan dolanan ve diğer ucu başa takılan bu başlık (sari) bol takılarla süslenir.

Bu çok renkli giysilerini giyerken ayakları genellikle çıplaktır. Toprağa (doğa’ya) değmesi bir inanışa göre onları doğanın içinde hissetmelerine neden olur. Ayaklarında çoğu kez hal hal veya hal hal’lar vardır.

Hint kültüründe yaşam biçiminin belirleyici olarak süsleme ve süslenme sanatının 5000 yıl gibi bir zaman dilimine yayıldığını görüyoruz. Bedensel süslere olan düşkünlük özellikle kadınlarda süslenmenin ötesinde adeta “anlatım” dır. Taşıyan kadının doğal güzelliklerini ön plana çıkartmasının yanısıra yaşam biçimi, felsefe ve dini inançları anlatan özellikleri vardır. İnançlarına paralel olarak gelişmiş zengin bir tasarımları vardır. Tanrıların dikkatini çekmek amaçlarından biridir. Bir diğeri ise; toplum içinde bol takılı ve süslü bir kadın (fakir olsa bile) bu eksikliğini takıları kullanma, takma yeteneği ile kapatabilir. Topluma karşı itibar, güven kazanır. Bayramlarda, doğum, evlilik gibi kutlamaların yapıldığı özel günlerde tırnakların boyanması, günlük hayatta düzinelerce kolye-bilezik takılması, baş süslemeleri, nakışlı giysiler inanç ve yaşamları içinde büyük öneme sahiptir. O kadar ki; Hint manu kanunu, belirli günlerde belirli takıların kullanılmasını emreder.

Evli bir kadını bekar bir kadından ayıran bazı özellikler de kullandıkları takılarla hemen kendini belli eder. Evli bir kadın burun halkası takabilir, ancak bekar bir kız kullanamaz. Bunun dışında yüzlerine kullandıkları makyaj ve kullandıkları renkler bir kadının evli veya bekar olduğunun göstergesidir

Kaynak:ailemveben.gen.tr

VARIATION DESIGN

 

VARIATION DESIGN

 

 

Megh ER0028

 

 

Djewels DGDLNLEIGR3152



Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!