Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Kategori: Bültenler - Bu yazı 106 kez okunduYorum Yazın
Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal fobi, başkaları tarafından yargılanacağı ve ayıplanacağı düşüncesi ile toplu yerlere çıkma, sosyal ortamlardan kaçınma ile devam eden bir kaygı bozukluğudur. Genel itibari ile çocukluktan itibaren fark edilmiştir ancak belli bir müdahale almadığı için yetişkinliğe kadar uzamıştır. Ve evet itiraf etmek gerekirse yıllar içinde oldukça pekişmiş olduğu için en uzun süren terapilerden bir tanesi de sosyal fobi terapileridir.

Sosyal fobili yetişkin bir konuşma yapacak olsa ellerinin titreyeceğini, terleyeceğini, sesinin titrek çıkacağını ve bundan dolayı kendisi ile dalga geçileceğini ve insanların ona “aptal” gözüyle bakacaklarını düşünür. başkalarının yanında konuşma yapamamaktan öteye giden durumlar da bazen söz konusu olabilir. Örneğin toplu yerlerde yemek yemek, içmek ya da yazı yazmak gibi.

Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 24’ünde sosyal fobi olduğu ortaya çıkmıştır. İş hayatına atılma ile birlikte bu oran bir miktar düşüş gösterse de yine de azımsanmayacak kadar yüksektir.

Sosyal Fobili Bireylerde Nasıl Bir Tedavi Yöntemi Uygulanmalıdır?

Konu sosyal fobi ise bu durumun ciddi olduğunu danışanıma iletirim. Çünkü bu durum çekingenliğin de ötesinde artık hastalık olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir problemdir. Böylelikle durumu kabullenmesi ile ilk adımı atmış oluruz. Önümüzde uzun bir yol olduğunu, bu yolu birlikte yürüyeceğimizi, bazen tökezleyeceğini, bazen geriye gideceğini ama ne olursa olsun sonunda hep umut olduğunu söylerim. Çünkü terapinin gidişatı danışanın motivasyonu ile yakından ilgilidir. Bu durumu düzeltmek sadece benim isteğim ile bitebilecek bir iş değildir. Aramızda sözlü bir sözleşme yaptıktan ve hedeflerimizi belirledikten sonra terapimize başlarız.

Tedavi kısmında özellikle sosyal fobi konusunda yer yer ilaç desteğine ihtiyacım olduğunda danışanımı bir psikiyatra yönlendiririm ve terapimize ilacın yanında konuşarak ve uygulamalı terapi şeklinde devam ederiz.

Kayseri Psikolog

Psk. Tuğba Ayzet

 


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!