Ses Kısıklığı Nedenleri

Kategori: Genel Sağlık - Bu yazı 554 kez okunduYorum Yazın
Ses Kısıklığı Nedenleri

İşte ses kısıklığı nedenleri hakkında merak ettikleriniz. 

Ses kısıklığının en sık karşılaşılan nedeni Larenjit denen ses tellerinin enfeksiyonu olduğunu belirlenmiştir.Ses tellerinin enfeksiyon olmasını konusun da daha detaylı bilgi vermek gerekirse soğuk algınlığı ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları sırasında ya da aşırı bağırmaktan kaynaklanan ses zorlanmalarında ortaya çıktığını durumudur.

Sesin yanlış kullanılması sonucunda ses tellerimizde küçük şişlikler oluşmaktadır. Bu şişliklere tıpta nodül adı verilmektedir. Nodül adı verilen bu küçük şişlikler ses eğitimi ile ses kullanma alışkanlığınızı düzelterek geçmektedir. Bu şekilde önlem alınmadığı sürece kendiliğinden düzelmeyeceği iddia edilmektedir.

Erişkinlerde ise ses kısıklığına en sık neden olan durum mide içindeki asitli sıvının yemek borusundan gırtlak seviyesine yükselerek, ses tellerini tahriş etmesi olduğunu bilinmektedir. Bu durumun da tıptaki karşılığı Reflü olaydır.

Ege Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Öğüt bu konu da şunları paylaşmıştır:

Ses kısıklığı, özellikle sabahları fazladır ve gün içinde azalır. Ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma ve boğaz temizleme alışkanlığı da sık görülen belirtilerdir. Ses kısıklığına neden olan durumların çoğu, ses hijyeniyle ses istirahati ve doğru ses kullanma alışkanlığını kazanmakla düzelir. Ses kısıklığını önlemek için kafein ve sodalı içecekler alınmamalıdır. Sigara ve alkol kullanılmamalı, ses kısıklığı oluştuğunda ses dinlendirilmelidir. Çok uzun süre konuşmaktan kaçınılmalı, bol su içilmelidir. Boğaz kazınarak temizlenmemeli, gürültülü ortamlarda konuşulmamalıdır. İçinde bulunulan ortamın nemi ve ısısı uygun olmalıdır.

Ses kısıklığı nedenleri hakkında sorularınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz. Göndereceğiniz her yorum daha faydalı paylaşımlar yapmamıza olanak sağlayacaktır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!