Sağlıklı Beslenme

Kategori: Saglık - Bu yazı 593 kez okunduYorum Yazın
Sağlıklı Beslenme

Ülkelerin tümünde mevcudun yüksek bir kısmı, yanlış beslenmeden kaynaklanan rahatsızlıklarla uğraşıyor. Aynı zamanda sağlıklı beslenmeden, çok fazla yemek, yetersiz ve düzensiz beslenmeden meydana gelen obezlik dünya nüfusunun birçok kesimi için önemli sorunlar çıkarmaya devam ediyor.
Hem düzenli hem de yeterli miktarda sağlıklı beslenme, başta ufaklar olmaz üzere tüm bireyler için önemli bir konudur. Aksi takdirde düzensiz ve yetersiz beslenen ufak bireylerimizin bedeni ve zihni evolüsyonları geri kalıyor, yaşanan sağlık problemleri uzun vadeli olmanın yanında zor ve ufak bireyin açısından yorucu geçiyor.
Ufaklıktan edindiğimiz düzenli, dengeli, yeterli ve sağlıklı beslenme adaptesi ömür süresince devam etmektedir. Ufak bireyleri büyük bireylerden ayıran en etkili spesiyalite; devamlı büyümeye devam etmeleridir. Bu devamlılık; gıdasal faktörler, kalıtsal yapı, cinsi, çevre etkisi, ailevi-ekonomik durum, örf ve görenekler gibi türlü faktörlerin etkisi altındadır. Sayılanların içerisinde etkisi en büyük olan da kesinlikle gıdadır.
Genetik spesiyalitenin ve çevre etkisinin kontrol altında olması sürekli olası bir ihtimal olmasa da ufak bireylere edindireceğimiz düzenli beslenme olanaklarıyla, ülke bakımından daha huzurlu, sağlık derecesi olarak yüksek, randımanlı ve ongun, gelecek günlere doğru yürüyebiliriz.
İster aile ortamında, isterse okul ortamında beslenme öğreniminin ehliyetli derecede olmaması, yanlış beslenme alışkanlığının edinilmesinde etkili olmaktadır.
Tüm bireylerin uyguladığı sağlıksız beslenme türü etkili sağlık problemlerinde başı çekmektedir.
Öğün atlamadan öncelikli olarak sabah kesinlikle kahvaltı yapılmalı. Süt içirmek ve bu alışkanlığı bireye kazandırmak gereklidir. Kemiklerin daha sağlıklı gelişmesi için; içerisinde kalsiyum yönünden verimli olan süt ürünlerini kullanmaya dikkat edilmelidir. Çok sayıda sebze-meyve ikilisiyle, gün içerisinde 7-9 bardak sıvının vücuda girmesi gerekmektedir. Tuzu, yağı ve şekeri fazla olan besinlerden tüketmenin, çok sayıda rahatsızlığa baş gösterdiği akıldan çıkmamalıdır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!