PRP Nedir?

Kategori: Bültenler - Bu yazı 21 kez okunduYorum Yazın
PRP Nedir?

PRP (platelet rich plasma), platelet/trombosit hücrelerinden zengin plazma demektir. PRP uygulamasında kişinin kendi kanından elde edilen platelet hücreleri ve bu hücrelerin salgıladığı büyüme faktörlerinden (growth factor) zengin plazma kullanılır.
PRP Tedavisinde; plateletler özel kitler yardımıyla diğer kan bileşenlerinden ayrılarak konsantre hale getirilir ve onarım- iyileşme ya da genleşme hedeflenen dokuya enjekte edilir. PRP tedavisi, rejenerasyon (yenileme –iyileştirme) ve rejuvenasyon (gençleştirme) amaçlı da uygulanabilir.

Gerçek Bir PRP sistemi nasıl olmalıdır?

Gerçek bir PRP tedavisi için; trombosit konsantre sistem sertifikasına sahip, trombosit verimlikleri, büyüme faktör konsantrasyonları klinik çalışmalar ile kanıtlanmış gerçek bir PRP sistemi kullanımı şarttır.
Basit filtreler, kum saatine benzer plastik kaplar, silikon bazlı ayrıştırıcı jeller içeren sistemler, in vitro tanı tüpleri, cam laboratuvar tüpleri, antikoagülan sitrat içeren cam tüpler ya da enjektörlerden oluşan sistemler ile güvenli ve etkili platelet konsantresi elde etmek mümkün değildir. Bu tip sistemlerde platelet verimliliği son derece düşüktür, ayrıca biyouyumluluk – toksisite analizleri ve klinik çalışmaları da mevcut değildir. Düşük konsantrasyonda toplanan plateletlerin büyük bir kısmı da yapısal bütünlüğünü kaybeder. Sterilite sorununun yanı sıra, porlu cam yüzeyler ve çoklu işlemler neticesinde platelet kaybı çok fazladır. Ayrıca bu sistemlerde, antikoagülan sitratı bloke edecek bir inert jel bariyer bulunmadığından, sitrat doğrudan hastaya verilmektedir; bildiğiniz üzere son derece yakıcı ve ödem yapıcı etkiye sahip olan antkoagülan sitrat ilaç etken maddedir; otolog bir tedavide sitrat hastaya verilmemelidir. Hem tedaviyi olumsuz etkilemekte hem de sağlık açısından risk teşkil etmektedir. O nedenle gerçek bir PRP kiti kullanımı son derece önemlidir.

PRP tedavisi hangi amaçlar için uygulanır?

PRP tedavisi çok uzun yıllardan beri birçok tıp branşında uygulanan, etkinliği ve güvenilirliği kanıtlanmış bir yöntemdir. Diş hekimliğinde diş eti tedavilerinde, implant tedavilerinde dokunun iyileşmesini destekleme amacıyla; yara yanık bakımı ünitelerinde yaraların daha hızlı iyileşmesini destekleme amacıyla, fizik tedavi, ortopedi branşlarında kas ve eklem sağlığını destekleme, oluşan hasarların iyileşmesini destekleme amaçlı, plastik cerrahide operasyon sonrası dokunun daha hızlı onarımını destekleme amacıyla, dermatoloji, estetik cerrahi ve medikal estetik alanlarında ise cilt yenileme, ciltte meydana gelen yaşlanma belirtilerinin azaltılmasında, kırışıklıkların tedavisinde, ciltte oluşan skar, iz, çatlak ve lekelerin tedavisinde ve saç dökülmesi tedavisinde oldukça fazla tercih edilmektedir. PRP tedavisine dair oldukça fazla bilimsel çalışma ve klinik çalışma mevcuttur.

PRP’nin estetik amaçlı uygulamalardaki faydaları nelerdir?

PRP tedavisi kırışıklık, leke oluşumları, sivilce, skar , yara izleri, cilt çatlakları ve saç dökülmelerinde oldukça tatmin edici sonuçlar sunmaktadır. Özellikle PRP tedavisi, mezoterapi ve mikroiğneleme (dermapen, dermaroller, mesopen) uygulamaları ile kombineli uygulandığında çok daha kısa sürede etkin sonuçlar alınmaktadır. Lazer, peeling işlemleri, iğneli radyofrekans (RF – altın iğne) ya da fokuslu ultrason cihazları ile de kombine uygulanabilir. Estetik amaçlı uygulamalarda, PRP ‘nin çeşitli enjeksiyonlarla ya da güç kaynaklı tıbbi cihaz uygulamaları ile kombinasyonu kesinlikle önerilir. Ciltte çok daha hızlı bir rejeneratif etki gözlemlenir, doku hızlı bir şekilde yenilenir ve gençleşir.

Erdağı medikal şirketler grubuna bağlı DPG PRP, 2012 yılı itibariyle, dermal dolgu, mezoterapi, trombosit konsantre sistemleri, prp tedavi kitleri, mikro kanüller, profesyonel saç ve cilt bakım ürün grupları sunan, dermyal , voloma , mesomedica , dermoaroma , tricoaroma , exfolderm ve dermasculpt markalarının türkiye temsilciliklerini almıştır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!