Obezite Neden Kaynaklanır ve Obeziteyi Önleme Yolları Nelerdir?

Kategori: Güzellik - Bu yazı 239 kez okunduYorum Yazın
Obezite Neden Kaynaklanır ve Obeziteyi Önleme Yolları Nelerdir?

Obezite, kadınlarda daha sık görülmekle beraber kadın-erkek hatta her yaşı kapsayan en büyük sağlık sorunlarında biri haline gelmiştir. Görülme sıklığı %30’lara varan bu problem neredeyse her ülkede yaşanmaktadır. Birçok nedeni olmakla beraber yanlış beslenme en önemli nedenlerinden biridir. Besinleri iyileştirme adı altında yapılan bitkilerin genetiğinin değiştirilmesi, fabrikalarda işlenirken sağlıksız yöntemler kullanılması ve paketlenerek hazır gıda olarak tüketiciye sunulması en büyük nedendir. Hazır gıda, tüketiciye çok cazip gelmektedir. Çünkü yoğun hayat temposu, işe ayrılan vaktin artması gibi nedenler yemek yeme kültürümüze de etki etmektedir. Bu da obezitenin hızlıca artmasına neden olmaktadır. Hazır gıdalardaki koruyucu maddeler, kimyasallar, trans yağlar gibi birçok sağlıksız durum obezitenin ana nedenidir. İlk başlarda masum görünen bu tehlikeli yıllar içerisinde 1/3 ü kilolu olan bir toplum oluşmasına neden olur.

Obezitenin en önemli nedeni yanlış beslenmeden korunmak için kolay yöntemler mevcuttur. Paketli gıdalar kullanmak yerine siz yemekler hazırlayabilirsiniz. Mısır kullanılan ürünler hormonlu olduğu için bu ürünlerin tüketimini azaltabilirsiniz. Ketçap, mayonez gibi soslar yerine evinizde kendiniz daha sağlıklı soslar hazırlayabilirsiniz. Mevsimi dışında yetişmiş meyve sebzeler yerine mevsim ürünlerini ya da kurutulmuş ürünleri kullanabilirsiniz. Sütte kullanılan hormon nedeniyle daha çok yoğurt tüketimi yapabilirsiniz. Bu hem bağırsak faaliyetlerinin sağlıklı olması için hem de metabolizmanızın hızlanması için yararlı olacaktır. Yağlı yemekler özellikle de kızartma yerine haşlama ve fırınlamayı daha çok tercih edebilirsiniz. Aşırı yeme-içme sorunu yaşıyorsanız sağlıklı aperatifler kullanabilirsiniz. Öğün sayınızı artırıp öğün içerisinde daha az yemek ve sık sık meyve tüketmek daha az yemenize neden olacaktır.

Obezite oluşumundaki bir başka önemli neden de hareketsiz yaşam koşullarımızdır. Günümüzün 1/3 ü işte, 1/3 ü ise uykuda geçmektedir. Kalan 1/3 de ise yeme-içme, dinlenme gibi faaliyetler yapmaktayız. Birçok kişinin işi masa başı denilen işlerdir ve hareket gerektirmeyen işlerdir. Bunun dışında gerek ulaşımda artık yürümenin azalması, gün içerisindeki işlerimizde makinelerin kullanılması da hareketsiz bir gün geçirmemize neden olur. Bu da toplumdaki bireylerin her geçen gün hem fiziksel sağlık sorunlarının artmasına hem de uzun süreçte bakıldığında obeziteye neden olmaktadır. Bunun önüne geçmek için ise basit yöntemler uygulayabilirsiniz. Gün içerisinde yaptığınız işlerinizde makineler kullanmak yerine siz yapabilirsiniz. Otobüsle gitmek yerine yürüyerek işinize gidebilir ya da birkaç durak önce inerek yürüyebilirsiniz. Yapabiliyorsanız gün içerisinde spor ya da kısa da olsa yürüyüşler yapabilirsiniz.

Obezite nedenleri arasında genetik faktörler de bulunmaktadır. Ancak yanlış bir toplum anlayışına göre kaderci yaklaşımla eğer ailede varsa bu durum normal karşılanmakta ve önlem alınmamaktadır. Obezite sorunu sadece estetik bir kaygı oluşturmamalıdır. Bu sorun aynı zamanda bir sağlık sorunudur da. Hayatınızı bir kâbusa çevirmeden önce alabileceğiniz önlemler ve doktor yardımıyla bu sorunun üstesinden kolaylıkla gelebilirsiniz.

Obezitenin bireylerde artması toplum yapısını da bozmaktadır. Obezite, bireylerde fiziksel, psikolojik ve sağlıksal sorunlara yol açıp kişilerin çeşitli konularda yetersiz kalmasına neden olmaktadır. Beden hareketlerini tam olarak yapamama hatta kendi ihtiyaçlarını giderememe, estetik görünümden dolayı kaygı oluşmaktadır. Bunlar da toplumdaki yerlerini kısıtlamakta ve bu kişileri dışlamaktadır. Bunun sonucunda obezite olan kişiler ruhsal bunalımlara girerek topluma olumsuz yansımaktadırlar. Bu kişilerin sayısının her geçen gün artması büyük bir sorun oluşturmaktadır. Obezite sadece bireyin değil toplumun genel bir sorunu haline gelmektedir. Daha fazla büyümeden gerekli bireysel ve toplumsal önlemler alınmalıdır.

Kaynak : http://www.drerolvural.com/


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!