Lösemi Belirtileri

Kategori: Güzellik / Saglık - Bu yazı 3.025 kez okunduYorum Yazın
Lösemi Belirtileri

Kan hücrelerinin üretilmesini sağlayan kemik iliğini ve bununla birlikte kanı da ciddi şekilde etkileyen lösemi, kanser türleri arasında en sık görüleni olarak bilinir. Normalde kemik iliğinde üretilen kan hücreleri belirli bir düzende büyümeye başlar. Ancak bu büyümenin kontrolden çıkması sonrasında da lösemi oluşur. Yetişkinlere oranla 10 kat daha fazla çocuklarda görülmesi, insanların lösemi belirtilerine dikkat etmesine neden olmaktadır. Birçok farklı kanser türünde olduğu gibi lösemide de bazı belirtiler ortaya çıkmakta ve bu belirtilere dikkat edildiği takdirde kanserin ilerleyişinin büyümeden önüne geçilebilecektir.

Kan hücreleri nasıl tüm vücutta dolaşıyorsa, aynı şekilde lösemi hücreleri de vücutta dolaşır. Lösemi belirtileri ise lösemi hücrelerinin vücuttaki sayısına ve vücudun daha çok hangi bölümünde yoğunlaştığına göre değişim göstermektedir. Kronik olarak lösemi hastası olan kişiler, hiçbir belirti ile karşılaşmaz, bu hastalığa yakalandığını genel olarak rutin kan testleri esnasında öğrenirler. Akut lösemi ise belirtiler kişilerin hastaneye gitmesine neden olacak kadar şiddetli olabilmektedir. İlk olarak ortaya çıkan belirtiler eğer ki lösemi hücreleri beyni etkilemeye başladıysa kusma, baş ağrısı, kas kontrolünde zayıflama ve zihin karışıklığı olarak bilinmektedir. Diğer bölümlere yayılmaya başladığı zaman ise böbrek rahatsızlıkları, sindirim sorunları, kalp ve akciğer sorunları meydana gelmeye başlayacaktır.
lösemi-belirtileri
Lösemiye yakalanılması sonrasında koltuk altlarında ve boyunda yer alan lenf bezlerinde şişmeler meydana gelebilir. Bu şişmeler ağrı yapmaz ancak şişlikler hissedilebilir boyutlardadır. Ateş, gece terlemeleri, güçsüzlük ve halsizlik gibi sonuçlar da lösemi belirtileri içerisinde yer almaktadır. İstisnaların dışında kişiler kolay bir şekilde yaralanmaz. Ancak vücutta lösemi hücrelerinin dolaşmaya başlaması sonrasında kişiler kolay bir şekilde yaralanır, morarmalar meydana gelir. Ciltteki morluklar, aniden ortaya çıkan küçük kırmızı noktaların yanı sıra kadınlar adet dönemlerinin arasında kanamalar yaşamaya başlar. Erkeklerde ise testis şişmesi meydana gelir. Kemik iliğinde başlayan bir kanser türü olan lösemiye yakalanmış olan kişilerin kemik ya da eklemlerinde ciddi ağrılar oluşur. Kişilerin bu belirtileri takip ederken yapmaları gereken şey ise bu belirtilerin farklı hastalıklar sonrasında ortaya çıkabileceğini düşünmeleri. Yani bu belirtiler ortaya çıktıysa kişi illa ki lösemiye yakalanmamıştır.

Ortaya çıkan lösemi belirtilerinin sonuçlarının ne olduğunu öğrenmek için mutlaka doktor muayenesi yaptırmak gerekir. Bu muayene esnasında kişiye farklı testler yapılır. Karaciğer, lenf ya da dalak gibi bölgelerdeki şişlikler elle muayene edilir. Bunun dışında beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin sayısının belirlenmesi amacı ile tam kan sayımı yapılır. Ancak kesin teşhisin yapılması için mutlaka kemik iliğinden örnek alınması ve bu örneğin incelenmesi gerekmektedir. Doktorlar, bu konu ile alakalı testleri yaparak sonucun mümkün olan en kesin şekilde ortaya çıkartılmasını sağlar. Testlerin sonucuna göre de hangi evrede olduğu, nasıl bir tedavi yapılacağı konusunda çok daha fazla bilgi sahibi olunabilecektir.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!