Fistül Nedir, Neden Oluşur?

Kategori: Saglık - Bu yazı 25 kez okunduYorum Yazın
Fistül Nedir, Neden Oluşur?

Fistül cilt ve bağırsak arasındaki tünellerdir. Normalde oluşmaması gereken bu tüneller çoğu zaman yaşanılan apseler sonrasında meydana gelmektedir. Daha seyrek olaraksa: Anüs bölgesi ameliyatı geçirmiş olmak, crohn hastalığı, tüberküloz hastalığı, fistül meydana gelmesine sebep olan diğer sorunlardandır.

Anal Fistül Belirtileri Nelerdir?

Anal fistül, kalın bağırsağın sonuyla anüsün yakınında bulunan deri arasındaki tüneldir. Anüs çevresinde bulunan bir delik fistülün ucudur.

Anal fistül tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Belirtileri genellikle birbiriyle benzer olan anal fistül, akıntıya sebep olmaktadır. Akıntılar, kanama, tahriş diğer belirtileri arasındadır.

Belirtiler arasında ağrıda yer almaktadır. Tuvalete çıktığınızda dışkılama sırasında ciddi ağrılar oluşturabilmektedir. Sadece tuvalet sırasında değil anal fistül neredeyse ne yaparsanız yapın ağrıya sebep olabilmektedir. Hareket etmeniz bile ağrıyı ortaya çıkarmaya yeterlidir. Oturmanız, kalkmanız, öksürmeniz bunların hepsi ağrı yaşamanıza sebep olacaktır.

Yaşanılan ağrıların ve diğer belirtilerin sosyal yaşamınızı etkilemesi mümkündür. Çekilen bu ağrılar ve akıntıdan kaynaklı meydana gelen koku sizin özgüveninizi düşürme noktasına kadar gidebilir. Bu yüzden hastalığın belirtilerinizi gördüğünüz takdirde geçmesini beklemek doğru bir davranış değildir. Anal Fistül kendi kendisine geçme ihtimali çok düşük bir hastalık olduğu için ne kadar hızlı tedavi alırsanız o kadar hızlı çözüme ulaşacaksınızdır.

Fistül tedavi yöntemleri nelerdir, kesin çözüm var mıdır?

Fistül tedavisi için cerrahi yöntem ve lazer yöntemleri mevcuttur. Cerrahi yöntemin ya da lazer yönteminin hangisinin tercih edileceği sizin durumunuza bağlı olacaktır. Cerrahi yöntem fistül tedavisi için herkese önerilmemektedir. Tedavi sonrası enfeksiyon ortaya çıkabilir, dışkı tutamama sorunu ortaya çıkabilir ve hastalık kendisini yeniden gösterebilir. Bu ihtimallerin artması hastalığın seviyesine de bağlıdır.

Lazerle tedavi yönteminde riskler cerrahi yönteme göre daha düşüktür. Sadece risk değil iyileşme süresi gibi birçok noktada yine lazerle tedavi daha olumlu sonuçlar vermektedir.

Tedaviler ise kesin çözüm sunamayabilir, çözümün başarı oranına hastalığın durumu etki etmektedir. Hangi yöntemin sizin için daha kesin çözüm getirebileceğini anlamanızın yolu muayene olmaktan geçmektedir. Uzman muayenesi sayesinde kendinize uygun tedaviyi bulabilirsiniz.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!