Evlilik Öncesi Stresi

Kategori: Bültenler - Bu yazı 168 kez okunduYorum Yazın
Evlilik Öncesi Stresi

Evlilik özellikle kadınlar için büyük önem taşır. Daha küçücükken, ileride ne olacaksın sorusuna gelin olacağım diye cevap veren çocukların olduğu bir kültürden geliyoruz. Toplumumuzda kız çocukları evliliğe koşullandırılarak büyütülür. Belli bir yaşa gelen hiçbir erkeğe evde kaldın denmez fakat kızlar için sıklıkla kullanılır. Her kız belli bir yaşa geldiğinde kendisini evlenmek zorunda hisseder. Kızların bu baskı altında doğru evlilik kararları vermesi de beklenemez. Günümüzde kızların üniversite eğitimi almaları ve arkasından da kariyere odaklanmaları evlilik baskısını azaltmıştır.

Evlenmeye karar vermek ve doğru insanı bulmak kadar, evlilik hazırlık süreci de çok stresli olur. Geleneklerimize uyulması beklenir ve evlilik aşamaları eksiksiz gerçekleştirilir. Söz, nişan ve nişan sepetim setlerinin hazırlanması başlı başına yorucudur. Maddi yetersizlik varsa, bu sürecin daha gergin geçmesine neden olacaktır. Evlilik süreci insanda ciddi kaygılar da yaratabilir. Kişilerde bir terslik olacak beklentisi doğabilir. İleriye yönelik duyulan kaygıların bir anlamı yoktur fakat gergin dönemler kaygı düzeyini arttırabilir.

Nişan töreni yaşanıp nişan hediyeleri alındıktan sonra sıra evlilik hazırlıklarına gelir ve artık sona doğru yaklaşılmıştır. Evlilik günü yaklaştıkça kişilerde iştahsızlık ve uyku sorunları belirmeye başlayabilir. Genellikle mükemmeliyetçi olan insanlarda evlilik yaklaştıkça kaygı dozunun arttığı görülür. Bu tarz insanlar her şeyin en iyisini kendilerinin yapacağını düşünür ve kimseye güvenemedikleri için yardım almak istemez. Zamanla da yapılacak işlerin altında ezilmeye başlarlar. Her insan bir kez evleneceğini düşler ve bu günün kusursuz olmasını ister. Oysa yaşam denilen olgu her an için sürprizlere açıktır. Yaşanacakların önüne geçmek mümkün olmamaktadır. İnsanın iyiyi düşünüp beklemekten başka çaresi yoktur. Zaman zaman olayları akışına bırakmak gerekir. Yapılması gerekenler yapılır, çaba sarf edilir ve bundan sonra durup beklemek gerekir. Düğün öncesi girilen stres insanın bütün bedenini etkiler. Bu nedenle kişi kendini rahatlatma yollarını bulmalı ve dikkatini düğüne odaklamaktan vaz geçmelidir. Nefes egzersizleri yapmak strese iyi gelmektedir. Stresin arttığı hissedildiğinde doğru nefes teknikleri kullanıldığında stres düzeyinin düştüğü ve kaygının azaldığı bilinmektedir. Gelecek güzel günlere odaklanmak da kaygıyı azaltacaktır.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!