Erp Nedir ?

Kategori: Bültenler - Bu yazı 176 kez okunduYorum Yazın
Erp Nedir ?

Erp Nedir ?

Kurumsal Kaynak Planlama olarak Türkçeye çevirebileceğimiz bir entegre bilgi sistemi olan Erp, İngilizcede Enterprise Resource Planning olarak bilinmektedir. Bu tanımın kısaltılmış hali olan Erp, bir işletmeye ait olan tüm verilerin tek bir kaynakta toplanmasını sağlayan bir yazılımdır.

Erp Yazılımının Sağladığı Avantajlar

  Muhasebe kursları  veya muhasebe bölümlerinde hakkında detaylı bilgi edinilecek olan Erp, işletmelerde üretim için ihtiyaç duyulan bütün kaynakların verimli bir biçimde kullanılmasını sağlayan bir yönetim sistemidir. Ülkemizde bu sistem, Kurumsal Kaynak Planması olarak anıldığından “KKP” olarak da kısaltılabilmektedir.

Erp sistemi kullanan şirketler, şirkete ait olan bütün verilerini yönetirken tek kaynağa başvurular. Bu durum, büyük bir avantaj sunmaktadır. Bu özelliği ile bilgisayarlı muhasebe programları kapsamında değerlendirilen Erp, bir işletme için nasıl daha karlı üretim yapılabileceği, bunun için mevcut olan potansiyelden en iyisine kadar uzanan bir sipariş analizi, şirketin gelir döngüsünü oluştururken dikkat edilmesi gereke hususlar, maliyet, satış sonucunda elde edilen gelirler ve bunların içinden masrafların düşülmesi ile ortaya çıkan karın hesaplanması gibi konularda bilgiler sunmaktadır.

Hangi İşletmelerde Erp Kullanımı Gerekmektedir?

Erp yazılımı genellikle orta ölçekli ve büyük ölçekli işletmeler tarafından tercih edilmektedir. Çünkü bu türdeki işletmelerin faaliyetleri, küçük ölçekli işletmelere nazaran daha kapsamlıdır. Bütün bu faaliyetleri yönetmek, Erp yazılımı kullanılmadan zorlaşabilmektedir.

Orta ve büyük ölçekli işletmelerde şirkete ait birden fazla şube olabilir. Bu şubelerin hepsine farklı çalışanlar bulunur. Ve ayrı ayrı üretim, pazarlama faaliyetleri yapılır. Bütün bu işlemlerin takibini yapmak zordur. Erp ile geniş bir bilgi havuzu edinilerek, bu bilgi havuzunda bilgiler toplanır. Bu sayede gerektiği zamanlarda, istenilen bilgilere ulaşmak kolaylaşır.

Erp kullanan işletmelerde, faaliyetlerde karmaşaya gerek olmadan, bütün her şey konrol altında tutulmaktadır. Ayrıca bu yazılım sayesinde daha fazla yazılım uzmanına ihtiyaç duyulmadan çalışılabilmektedir. Erp ile mali işler, satış ve pazarlama, insan kaynakları gibi departmanlarda çalışan kimselerin de çalışma yükü hafiflemektedir.

Erp kullanabilmek için mutlaka bununla ilgili bir eğitimden geçmek gerekmekir. Erp eğitimi muhasebe öğrenme amacı ile kurslara giden kimselere ileri muhasebe kursları nda öğretilmektedir.

 

 


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!