Erkan Topuz:Kanserden Korunmak İçin Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Kategori: Erkek Sağlığı / Genel Sağlık / Kadın Sağlığı / Saglık - Bu yazı 750 kez okunduYorum Yazın
Erkan Topuz:Kanserden Korunmak İçin Mutlaka Yapmanız Gerekenler

Kanserden korunmak için herkesin üzerine düşen görevler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Erkan Topuz, ”Düzenli check-up yaptırın” diyor Hormonsuz beslenmek, çelik tencere kullanmak ve bir yıldan uzun süre doğum kontrol hapı içmemek de alınacak önlemler arasında

 

Çevresel etkenlerin en büyük sorumlusu olduğu kanser vakalarının, dünyada giderek arttığını ve artmaya devam edeceğini belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Kanser Hastanesi Onkoloji Direktörü Prof. Dr. Erkan Topuz; kanserin nedenlerini ve korunma yollarını anlattı:

 

Kanser; bugün her dört kişiden birinin ömrü boyunca yakalanabileceği yaygın bir hastalık haline gelmiştir. Kansere yakalanan hasta sayısı giderek artmaktadır. Ama rakamlar korkutucu da olsa, erken tanı ve koruyucu tedbirler sayesinde birçok kanser türü yüzde 95 oranında önlenebiliyor. Bunun için yapılması gereken; kansere yakalanmadan koruyucu tedbirleri almak, düzenli aralıklarla kanser taraması yaptırmak ve en kötü ihtimalle, bu taramalarla tümörü erken evrede yakalayarak henüz ilerlemeden yok etmektir.

ŞARLATANLARA DEĞİL ONKOLOGLARA GİDİN

 

Artık “Biz kanserden değil, kanser bizden korksun” diyoruz ama burada insanlara da büyük görev düşüyor! Hastanın doğru adrese gitmesi çok önemli ki, doğru adres de onkoloji merkezleridir. Eğer hasta onkoloji merkezine yerine bir şarlatanın eline düşerse, yüzde 100 kurtulma ihtimali olsa bile iyileşemeyecektir.

 

HAYATINIZLA OYNAMAYIN

 

* Lenfomaların yüzde 90’ını, meme kanserini (erken evrede) yüzde 85’ini tedavi edebiliyoruz. Ama maalesef bazı hastalar, piyasadaki şarlatanların eline düşmekte ve temelli iyileşecek hastalar bile bu şarlatanlar yüzünden ölmektedirler.

* Bu kişilere karşı devletin önlem alması gerekiyor. Her önüne gelen “Şu ot kanseri iyileştiriyor” diyememeli! Lütfen hastalarımız onların peşine takılıp hayatlarıyla oynamasın. Özel sektörde de, devlette de çok iyi onkoloji merkezlerimiz var. Hastalar buralara gitmeli ve kendini doktoruna teslim etmelidir.

 

KANSERDEN KORUNMAK İÇİN CHECK-UP TAKVİMİNİZ OLSUN

 

Kanserden korunmakta da erken teşhiste de checkup’ın büyük faydası var. Çünkü bazı kanserler, belirtileri ortaya çıkmadan doğru bir tarama ile saptanabilir. Kanser check-up’larını şöyle sıralayabiliriz:

* MAMOGRAFİ: Meme kanseri genetik ise 30 yaşlarında muhakkak mamografi ve ultrasonografi yaptırılmalı. Şüphe yoksa iki senede bir, 35 yaşından sonra her sene tekrarlanmalı.

 

40’TAN SONRA SMEAR TESTİ

 

ULSTRASON: 40 yaşından sonra rutin her sene mamografi ve ultrasonografi yapılmalı. Bunlara rağmen fibrokistik durumu varsa daha ileri tetkik olarak meme MR’ı çekilmeli. Kadınlar, rahim ağzı (serviks) kanserine karşı da 40’lı yaşlardan itibaren her yıl smear testi yaptırmalı.

PSA TESTİ: Prostat kanserinde ailevi etken varsa; kişi 35’den itibaren tetkiklere başlamalı. PSA (prostat spesifik antijen) testi ve ürolojik muayene yaptırılmalı.

KOLONOSKOPİ: Ailede kolon kanserine yakalanan varsa, mutlaka 20-25 yaşlarında bir kolonoskopi yaptırılmalı ve kanda bazı tümör belirteçlerine bakmalı. Polip varsa senede bir, polip yoksa üç senede bir kolonoskopi tekrarlanmalı.

 

OVER İLE MEME KANSERİ KARDEŞ!

 

Kadınlarda, over yani yumurtalık kanseri genellikle orta yaş kanseridir ve çok geç fark edilir. Onun için ailede over ya da meme kanseri varsa çok dikkat edilmelidir. Çünkü bu iki kanser kardeştir! n Meme kanseri olanlar over, over kanseri olanlar da meme kanseri açısından sürekli kontrol edilmeli. Over kanserinde; belli bir yaştan sonra kadınlar bir jinekolojik muayene, çok basit bir batın ultrasonografisi ve çok basit bir tümör marker’ı (CA125 diyoruz) ile erken tanıyı kolayca yakalayabilir.

 

KAKTÜS YETİŞTİRİN

 

Japonya’daki depremden sonra daha çok konuşulan radyasyon, kanserin en önemli sebepleri arasındadır.

 

SÜS DEĞİL BÜYÜK

Etrafta milyarlarca radyasyon tozu dolaşıyor. Bizler de bunları direkt soluyarak alıyoruz. n En ucuz radyasyon savar, kaktüstür. Evinizde kaktüs yetiştirin! Ama öyle süs kaktüsleri değil; büyük kaktüslerden… Azıcık toprakta bile yetişir, su da istemez. İngiliz sarmaşığı ve Benjamin de radyasyon savardır.

 

DÜNYANIN KANSERE KARŞI 11 HEDEFİ VAR

 

1 Toplum, kullandığı ürünlerin içeriklerini ve üretim yerlerini bilme haklarına sahiptir.

2 Önlem ilkesine bağlı kalarak, toksik kullanımı azaltılmalı ve alternatif maddeler sunulmalı.

3 Kanser harcamalarının yarısı kanserden korunma amaçlı kullanılmalı.

4 Şirketlerle ilgili kanunlarda, özel kâr amacının yanı sıra halk sağlığına ve çevreye verilen zararın azaltılması gözetilmeli.

5 Tüm zararlı gıdalar; okullar, hastaneler ve TV reklamlarından tamamen ve hemen çıkarılmalı.

 

SİGARA TARİH OLMALI

6 2025’te tüm zararlı kimyasallar ve kirlenmeler ortadan kaldırılmalı.

7 2025’te radyasyon oranları güvenli hudutlara çekilmeli.

8 2025’te sigara dünyadan kaldırılmalı.

9 2025’te ulusal tarama bütün dünyada gerçekleştirilmeli.

10 Ozon tabakasına zarar veren maddeler tamamen ortadan kaldırılmalı.

11 Demokraside bozulmuş prosedürler düzeltilmeli. Firmaların finansmanları seçim kampanyalarından çekilmeli.

 

ÖNLEMLER MUTFAKTA BAŞLIYOR

* Gıdalarınızı kaynatmayın, kısık ateşte pişirin.

* Yemeği sadece bir kez ısıtın, kesinlikle ikinci kez ısıtmayın.

* Mutfağınızda kalaylanmamış bakır, alüminyum ve çizilmiş teflon kullanmayın.

 

DESENSİZ PORSELEN

* Mutfağımızda esas olarak kullanacağınız ürünler çelikten olmalı.

* Cam bardaklarınız boyasız, porselenleriniz desensiz olsun. Çünkü porselenler süslü olduğunda kanserojen olabiliyor; düz beyaz porselen kullanın.

* Deterjandan kaçının. Temizlik malzemesi olarak zeytinyağlı sabunları kullanın.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!