Çocuğum Yalan mı Söylüyor ? Kartal Psikolog: Hera Psikoloji

Kategori: Saglık - Bu yazı 37 kez okunduYorum Yazın
Çocuğum Yalan mı Söylüyor ? Kartal Psikolog: Hera Psikoloji

 

Çocuklarda Hayal Gücü Nedir?

Okul öncesi dönemde çocukların hayal gücü ile doğru söylememe davranışı birbirine karıştırılabilir. Kartal Psikolog ile Okul öncesi dönemdeki çocukların abartılı söylemleri ve hayallerle ilgili ifadeleri doğru söylememe durumu ile karıştırılmamalıdır. Çocuklar, hayal güçlerinin gelişmeye başlamasıyla hayal ettikleri durumları gerçekmiş gibi anlatmaya başlayabilirler. Bunun nedeni ise hayal ve gerçeği ayırt edememekten ve gerçeklik kavramının çocuklarda henüz gelişmemiş olmasındandır.

 

Çocukların söylediği abartılı söylemler aldatma amacı taşımaz. Çocuklar gerçeği henüz değerlendiremediğinden dolayı çevresindeki kişilere hayal gücünü kullanarak veya eklemeler yaparak durumu olduğundan farklı aktarabilirler. Ayrıca çocukların geçmişe zamanlara ait olayları hatırlamada zorlanması ve gelişimsel olarak dikkat becerilerinin sınırlı olması nedeniyle gerçeğin ayırt edilememesi mümkündür. Çocuğun yaşı ilerledikçe ve gerçekleri kavrama becerisi geliştikçe hayal ile gerçek arasındaki ayrımı fark edilerek,  bu durum normale döner. Pendik Emdr terapisi ile çocuklarımızı normal hayata döndürebiliriz.

 

Özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda henüz gerçekliğe yönelik bağlantılar daha zayıf olduğu için, yaşları ve algılamaları ile paralel olacak şekilde çocukları “gerçekliğe” yönlendirmek ve asla “yalan” kelimesini kullanmamak gerekmektedir.

 

ÇOCUKLAR NEDEN DOĞRU SÖYLEMEZLER?

 

  1. Aile içinde veya çevrede çok sık doğru olmayan şeyler söylenmesi,
  2. Anne -babanın ve çevrenin yeterince sevgi, ilgi göstermemesi,
  3. Hatalı davranışlarının sorumluluğunu almak istememe,
  4. Özlem duydukları, olmasını istedikleri şeyler,
  5. Çevresinin ve sevdiklerinin hayranlığını kazanmak,
  6. Anne- babasının isteklerini ve beklentilerini karşılamak,
  7. Anne–babası ve çevresinin sevgi ve ilgisini paylaşmamak,
  8. Erken çocukluk döneminde aşırı ödüllendirilme ya da hiçbir davranışın ödüllendirilmemesi. 

 

Çocuklarımızın Bize İhtiyacı Var!       

1970’li yıllarda yapılan bir deneyde araştırmacılar üç yaşında olan bir grup çocuğa ekranından bir kutu patlamış mısırın olduğu bir televizyon gösterip, “Sizce televizyonu ters çevirirsek patlamış mısırlar yere dökülür mü?” diye sorarlar. Çocukların verdiği cevap araştırmacıları çok şaşırtır. Birçoğu aynı  anda “Evet, tabii ki de dökülür!” derler. Araştırmanın yapıldığı tarihin üzerinden zaman geçmiş ve çocuklarımızın o yıllara kıyasla ekrana daha fazla maruz kalıyor olması sebebiyle, aynı deney günümüzde yapıldığında yüksek ihtimalle “evet” cevabı daha az olacaktır. Fakat bu araştırma yapıldığı zamandan bağımsız olarak, çocukların ekranı yetişkinler gibi algılamadıklarını kanıtlar niteliktedir.

Daha detaylı bilgi için: https://herapsikoloji.com


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!