Bebek Bakımı

Kategori: Güzellik - Bu yazı 57 kez okunduYorum Yazın
Bebek Bakımı

Bebek Bakımı

Bebek bakımı genellikle anneden anneye transfer edilen bilgiler ışığında gerçekleştirilir. Fakat günümüzde özellikle genç annelerin sıkça kullandığı internet ortamlarından da faydalanmak akıllıca olabilir. Biz de bu durumu hesaba katarak Bebek bakımı hakkında internet üzerinden bilgi edinme yoluna giden anneler için kısa ve yararlı tüyolardan oluşan bir yazı hazırladık.

Yazımız ana hatları itibariyle henüz ilk aylarını yaşayan “yenidoğan” tabir edilen bebeklere yönelik tavsiyeleri kapsayacaktır.
İlk olarak, yeni bebek sahibi olmuş ailelerin en büyük sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan uyku ve ağlama problemiyle başlayalım.
Bebeklerin gece uykusuna sorunsuz şekilde alışması çoğu zaman 1 yaş dolduruluncaya kadar sürebilir. Her ne kadar bebekten bebeğe bu süre değişse de aileler uygun bir şekilde destek olup, doğru biçimde bebeği yatıştırmayı başarırsa 1 yaştan sonra böyle bir problemle karşılaşmak ihtimaller dahilinde değildir.
Bebekler neden ağlar?

Aslında bebeklerin ağlaması her zaman kötü bir şey olarak algılanmamalıdır. Zira bebeklerin henüz dil kullanma yetisi gelişmediğinden kendilerini ifade etme biçimi olarak ellerindeki tek yol ağlamaktır. Bu nedenle bebekler, acıktığında, susadığında, üşüdüğünde, altını ıslattığında, aşırı yorulduğunda, fazla heyecan ve korku durumlarında hatta sarılma ihtiyacı duyduğunda ağlayabilir. Kimi zaman konak oluşumu gibi yüz veya saç derisini etkileyen deri hastalıkları da bebeklerde huzursuzluk yaratacağından ağlamaları tetikleyebilir. Kısaca her türlü ihtiyaç ve rahatsızlığını size iletmek için ağlama yolunu seçer. Bebeklerin ilk muhatabları anneler olsa da babaların da bebeği nasıl yatıştıracağını ve ağlamayı nasıl doğru yoldan geçirebileceğini bilmesi özellikle gece uykusu nöbetlerinde oldukça önemlidir. Zira doğru Bebek bakımı çocukluk ve yetişkinlik dönemlerine kadar etkili olur.

Bebeklerde ağlama nasıl yatıştırılır?

Nazik ve ritmik hareketlerle, mümkünse bebekle deri temasını sağlayarak bebeğe sarılmak veya kucaklamak en etkili yöntemlerden biridir. Bu yöntem bebeklerde güven hissi uyandıracağından özellikle korku ve heyecan durumlarında en sağlıklı yöntemdir. Özellikle yenidoğan henüz ilk uykularına dalmaya çalışırken bu yöntemi kullanmak daha uygun olacaktır. Bebek tekrar uyanır ve ağlamaya başlarsa da aynı yöntemle uyutabilirsiniz.
Şayet ağlama nöbeti gün içinde ve özellikle evinizin dışında ortaya çıktıysa, bebeğinizi arabasına koyarak bir süre gezdirebilirsiniz. Bebeklerde dikkat aralığı çok kısa olduğundan bu onun dikkatinin hızlı bir şekilde dağılmasını ve ağlamayı bırakmasını sağlayacaktır. Eğer ortam müsaitse kısa süreli emzirme yolu da ağlamayı yatıştırmak için kullanılır. Bu yöntem kısa süreli ve uzun aralıklarla yapılmalı ve karın doyurmaya yönelik olmamalıdır. Son olarak, birçok yetişkinde dahi etkili olan bir yöntem olarak Bebeğinizin saçını okşamak da yatışmasına yardımcı olur.

Bebeklerde şampuan kullanımı ve banyo

Bebek bakımı ile ilgili kritik bir diğer konuda bebeğe banyo yaptırmaktır. Ebeveynlerin bebekle en çok yakınlık kurduğu aktivitelerden biri olarak banyo bebekle olan bağları kuvvetlendirmek için de bir fırsattır.

Nasıl banyo yapılacağına dair ipuçları vermeden önce birkaç önemli uyarıda bulunmak isteriz;

  1. Bebeğinizin banyoda yalnız kalmasına kesinlikle müsaade etmeyiniz. Herhangi bir sebepten bebeği banyoda özellikle suyun içinde bırakmayınız.
  2. Banyo esnasında bebeğinizin yanında olsanız dahi hiçbir şekilde bebeği izlemeyi bırakmayınız.
  3. Eğer mecburi bir telefon görüşmeniz olacaksa bebek yanınızda ve gözünüzün önündeyken yapınız.
  4. Bebeği suya sokmadan önce suyun sıcaklığının bebek için uygun olduğundan emin olun. (Klasik dirsek testini uygulayabilirsiniz.)

Bebeğinizin güvenliğini ilgilendiren uyarılardan sonra konumuza dönelim.

Bebek banyosunun nasıl yapılacağı konusunun en kritik ögesi şüphesiz şampuan seçimidir. Özellikle ilk 6 ay bebeklerde görülen konak oluşumu gibi deri hastalıkları direkt olarak bebeği hangi bebe şampuanı ile yıkadığınızla ilgili olabilir. Örneğin; Minidolin Bebek şampuanı kullanmanız durumunda şampuanın içerdiği hodan yağı tohumu, bal özütü gibi bitkisel maddelerle; losyonunda ise argan yağı, zeytin yağı, provitamin b5 ve bal özütü gibi doğal maddeler sayesinde konak dahil birçok deri hastalığının önüne geçebilirsiniz. Bu sayede bebeğinizle en yakın iletişimi sağladığınız banyo fırsatlarını huzur içinde ve gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bu yazıya ulaştığınızda bebeğinizde konak oluşumu gözlemliyorsanız, Minidolin bebek şampuanını konak tedavisi için de kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak Minidolin ile bebeğinizin saç ve derisinin de beslendiğini hatırlatmak isteriz.


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!