AMASRA’DA GEZİLECEK YERLER

Kategori: Kültür - Sanat / Magazin - Bu yazı 2.050 kez okunduYorum Yazın
AMASRA’DA GEZİLECEK YERLER


Denize doğru uzanmış bir burun, burnun iki yanında korunaklı birer liman görevi gören iki koy ve ana karaya bağlı ve bağımsız adaları ile eşsiz bir görsel güzelliğe sahip olan Amasra hem 3000 yıllık tarihi, yerel sanatları, ormanlık alanları , Osmanlı Hamamı, Amasra Kalesi, Kemere Köprüsü, İçkale Mescidi, Bedesten, Fatih Camii, Antik Tiyatro, Gürcüoluk Mağarası, Çekiciler Çarşısı , Kuşkayası Yol Anıtı görülmeye değer yerlerdir.Karadeniz Yat Rallisine de liman olarak ev sahipliği yapan Amasra’da yat ve teknelerin güvenli bir şekilde barınabileceği 2 liman mevcut.

Amasra Kalesi: Kale Çekiciler Çarşısı’nın orada. Kale’nin tepesinden Amasra’yı panaromik görebilir, manzarayı seyrederken çayınızı içebilirsiniz.Bizans döneminde ünlü olan buradaki tapınak, Osmanlı zamanında uzun yıllar boş kalmış ve kendiliğinden yıkılmıştır. Döşeme mozaiklerini ve temellerini ise defineciler sökmüşlerdir. Yapılan bilimsel etüdler sonucunda burasının; bir narteks ile köşe oda ve apsidlereyer verilerek orta mekana “Haç” planı sağlanmış bir kilise olduğu açıklanmıştır. Büyükada’nın, Amasra ‘dan 150-200 metre kadar açıkta ve her türlü havada kolayca gidilip gelinemeyecek bir durumda olması dikkate alınınca Büyükada kilisesinin yanındaki diğer binalarla bir külliye niteliğinde ve Manastır işlevinde olduğu muhakkaktı. Adanın güney-batı eteğinden başlayıp tepeye doğru devam eden kaya basamakları da buraya ulaşıyordu.

 

Tekne Turu:Bir tekne turuyla Amasra’yı denizden izlemenin keyfini ve heyecanını yaşayabilirsiniz.Gezi Yatları Büyük Limandan hereket etmektedir.Güzergah:Tavşan Adasını geçtikten sonra;ya tarihi Kemere Köprüsü altından geçilerek ya da,Boztepenin etrafından dolaşarak,Küçük Liman’a ulaşılır.Küçük Limanda bir tur atılıp,Direklikaya yakınlarında biraz mola verildikten sonra dönüş yolculuğu başlar.Ancak bu güzergahın dışında;Değirmenağzı-Çakraz-Akkonak-Göçkün istikametine yapılan geziler de vardır.Dilediğiniz yönü tercih edebilirsiniz.Yola çıkmadan önce  fotoğraf makinenizi hazırlamayı da ihmal etmeyin.

Çekiciler Çarşısı: Amasra’da tel kırma ve ağaç oyma işleri ile ağaç el işçiliği  çok gelişmiştir.Ancak son yıllarda  dışarıdan gelenler de satılmaktadır.Bunlardan çok değişik hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.Pazarlık yapmayı da sakın unutmayın !

 

Kuşkayası Yol Anıtı: Roma İmparatorluğu zamanında Tiberius Claudius Cermanicus (M.S 41-54) zamanında, Doğu Eyaletleri İnşaat Ordusu (Legion) Komutanlığı yaptıktan sonra kaydıhayat şartıyla Bithynia-Pontus Valiliğine atanan Gaius Julius Aquilla tarafından yaptırılmış karayolu dinlenme yeri ve anıtıdır.

Krateria-Amastris ara yolunun son dinlenme noktasında, Amasra’ya 4 km. mesafededir, yapıldığı zaman muhtemelen bir de anıtsal çeşmeyi kapsıyordu.Fakat sonradan bu çeşme yıkıldı ve suyu biraz aşağıda,halen Askersuyu diye bilinen yerde uzun zaman bir pınar olarak kullanılırdı.Anıt manzumesi şimdiki durumda, çok muntazam kaya dilimleri üzerine işlenmiş birbirini tamamlayan iki kitabeyi,bir insan figürü ile bir kartal figürü içeren “orta kabartma” tekniğiyle oyulmuş bir kompozisyon,oturma sedirlerini ve bir kaç kaya nişini kapsamaktadır. Tüm bunlar,yekpare kayaya oyulmuş, yol kalıntısı boyunca sıralanmıştır.260 140 cm boyutunda ve 50 cm derinliğinde kemerli bir nişin içinde kalan normal bir insan büyüklüğündeki başsız kabartmanın İmparator Claudius’a mı, yolu yaptıran Aquilla’ya mı ait olduğu bilinmiyor. Toğa giyimli vücut, hareketsiz işlenmiştir. Ayaklar da kopmuş vaziyettedir. Bu nişin sağında Toskan üslubunda kalın oyma bir sütunun başlığına bir kartal oyulmuştur. Bu Legionların sınırsız gücünü temsil etmektedir. Bir İnsan büyüklüğündeki başı kopuk kartalın sütun kaidesi 200cm yüksekliğinde 55cm çapındadır ve niş kaidesiyle aynı nizamda dört köşe bir tabana bağlıdır.

Kitabelerden ilki, insan figürünü çerçeveleyen nişin üstündeki levhada, diğeri ise kabartmalardan uzakta ve batıdadır. Her iki yazı birbirini tamamlamaktadır.

“Devletlerarası barışın ve dostluğun anısına,İmparator Cermanicus’un yüceliği için; Daha önce, İmparator Augustus tarafından ömür boyu Strategos ve iki defa da Legion komutanı atanan; Senato’da ise Consül Gabinius Secundus ile Consül Taurus Statilius’un, kendisine bir ödül verilmesi konusundaki önerileri üzerine Devlet Hazinesinden gereken izni ve ödeneği alan Gaius Julıus Aquilla, dağı yardı ve bu dinlenme yerini kendi özel ödeneği ile yaptırdı.

Kuşkayası’ndaki kitabelerden teki 1882’de G.Hirschfeld tarafından okunmuştur.Kuşkayası, Anadolu’da başka örneği bulunmayan biricik yol anıtıdır. Eni 5 metreyi bulan Roma kaya yolunun son izleri de bu anıtın önünde,yüzyıllarca kullanılmaktan hasıl olan aşınmışlığı ile görülebilmektedir.

Amasra’nın Yemek Kültürü

Amasra denince akla ilk önce balık gelir.Amasra da pişirilen balığın tadını başka bir yerde bulmanız imkansız.Giderseniz bu zevkten mahrum kalmamalısınız.Balık seçimi size kalmış, ama,mevsimlik taze balık önerilir.Ancak balık ,tava hesabıyla sipariş verilir ; bir tava ile abartısız asgari 2-3 kişi doyabilir.Ayrıca yemeğin sonunda,bazı lokantalara özel,ballı cevizli manda yoğurdunu sormayı da unutmayın.Balığı da en lezzetli ve , doyumsuz deniz manzarasını seyrederek

Hafta sonları Amasra ziyaretçiler nedeni ile kalabalık olduğu için yemek yiyeceğiniz restorana erken gidip yer bulmaya bakın.Yani yazın bazı restoranlarda önceden rezervasyon gerekebiliyor,hele bir otobüs insan gidiyorsanız.Eğer kalabalık bir Turla geliyorsanız lokantalardan birine rezervasyon yaptırarak yemeğinizi biraz daha ekonomik yiyebilirsiniz Bir yer beğendiniz ve yemek yiyeceksiniz,mutlaka “salata” ısmarlayın.Buranın 20’den fazla yerel malzemeden oluşturulan salatası meşhur ve unutulmaz cinstendir. Muhteşem görünüşü ile müthiş bir lezzeti var.Ha bir de Amasra’nın Midye Tava’sı meşhurdur.Ayrıca Mayıs-Haziran aylarında gelebilenler ve sevenler için değişik bir yiyecek daha var:Pavurya.(üstteki fotoğraf) Yerel dilde Bağırya denir.Farklı birşey yemek isteyenler içinse; Güçlü afrodizyak özelliği olan ve Japonya’ya ihraç edilen (Moluska) yani Deniz Salyangozu tavsiye edilebilir.Bunu, bu işin ticaretini yapan dalgıçlardan temin ederek,onların tarifine göre pişirerek yemelisiniz.Farkı farkedeceksiniz…
Afiyet Olsun.

Amasra’ya gidipte Mendirekte ve sahilde yürüyüş yapmamak olmaz. Mendirek gezisinden hoşlanacağınızdan emin    olabilirsiniz.Yazın iki plajında ve tertemiz mendirek kıyısında denize girilebilen bu yerde deniz özleminizi doyasıya giderebilirsiniz.

KUŞKAYASI YOL ANITI:1946 YILINDA DEDEMLE ÇEKİLEN BU FOTOĞRAF KUŞKAYASI’NIN BELKİ DE İLK FOTOĞRAFIDIR.SÜTUN ÜSTÜNDEKİ ROMA KARTALI GÖRÜNMESE DE,KEMERLİ BİR NİŞ İÇİNDE ,KAYAYA OYULAN HEYKELİN ALT KISMI,DEFİNECİLER TARAFINDAN KIRILMADAN ÖNCEKİ ORJİNAL HALİYLE GÖRÜLEBİLMEKTEDİR.

Kaynak:http://amasragezi.tr.gg


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!