Alacak Yönetimi

Kategori: Bilgi Bölümü - Bu yazı 194 kez okunduYorum Yazın
Alacak Yönetimi

Bilindiği üzere bir piyasa alanının doğması kendisiyle beraber birçok çalışma alanı doğurabilmektedir. Bu hem iş kaynağı hem de kazancın arttırılması gibi amaçlarla doğmaktadır. Günümüzde çeşitli alışveriş yöntemleri bulunmaktadır. Bu yöntemlerin geliştirilmesi ve değiştirilmesiyle firmalar tüketicilere en cazip ve en faydalı hizmeti sunmaya çalışmaktadırlar. Ayrıca gelişen rekabet ortamından kaynaklı olarak da en ekonomik ve çekici yöntemi kullanmaya çalışmaktadırlar. Bankaların çeşitli hizmetlerle kredi kartlarını yaygınlaştırması, online alışverişin artması gibi faktörlerden dolayı tüketiciler nakit paralarını saklamakta ve taksitli dönüt şeklinde ödeme yapmaktadırlar. İşte buna benzer durumlar da firmalar bazen özlük bilgiler bazen de belgelerle bireylere maddi destek veya alışveriş şansı tanımaktadır. Ama bu durumun oluşturabileceği dezavantajları da oldukça fazladır. Bireylerin bilinçli tüketici statüsünde olmaması maddi anlamda gelecek dönemlerde sıkışması ve bu borçlarını ödeyememesi yada bitmeyen döngü haline gelen borç sistemine girmesine neden olmaktadır. Ayrıca firmalarında ayırdıkları fonlarını tahsis edememesi sistemlerinin aksamasına ve karlarının düşmesine neden olabilmektedir. Bu tür durumların önüne geçmek için firmalar alacak yönetimlerini iyi kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu sayede aşırı uçuk fon borçlanmalarının önüne geçebilmekte ve tahsilat işlemlerini takip edebilmektedir.

Firmaların bu sistemde ki kayıplarından biri de alacak yönetimi için ek ücret ayırmaları gerekmesi. Bununla beraber almaları gereken ücretleri de alamaması firmalar için risk üretmektedir. O yüzden alacak yönetimi işi titizlikle yapılmalı ve firmaların bundan olumsuz etkilenmemesini sağlamalıdır. Tahsilat yapılamaması durumunu veya gecikmeli tahsilatları kestirebilme işlemlerini önceden belirleme durumu da alacaklarının ne kadar düzeyde değişmeli olduğunu görmeleri açısında firmalar için önemli bir noktadır. Tüketiciler bilinçli tüketici eğiliminin dışına çıktıklarında bu tür sorunlar oldukça fazla yaşanmakta ve firmalar da bunun önüne geçmek için çeşitli yolları öngörmeye çalışmakta ve uygulamaktadır.

Alacak yönetiminin iyi olmadığı bir firmada zamanla alacak fonlarına ayırdığı bütçe değişim gösterecek ve firma bunları karşılayamayacak bir hal almaya başlayacaktır. Tahsilatı istediği seviyede yapamaması da zamanla firmaların ekonomik zarara uğramasına sebep olacak ve amaçladıkları kazancı elde edememiş olacaklardır. Bu hiçbir firmanın istemeyeceği bir sonuçtur. Bunun önüne geçmek için çeşitli yöntemler geliştirilmeye devam edilmektedir. Ayrıca tüketiciyi alışveriş fonları sağlanmadan önce bilinçlendirme ve gerekli farkındalığı yaratma da bu açıdan önemlidir. Firmalar alacak yönetimi yapıp tüketicilerinden de bilinçlenmesine yardımcı olurlarsa elde edecekleri kazanç hem yükselecek hem de tüketicilerin ileri de zorlanmamasını sağlayabileceklerdir. Bu sayede istenilen alışveriş seviyesini daha iyi bir şekilde yakalayacaklardır. Detaylı bilgi almak için : http://arsdanismanlik.com/alacak-yonetimi-nedir/


Bu Yazıyı Paylaş! Google+! Pinterest!